Društvo

Zatvaranje migrantskih centara skinuto sa dnevnog reda

Zatvaranje migrantskih centara skinuto sa dnevnog reda
Foto: N.N. | Zatvaranje migrantskih centara skinuto sa dnevnog reda

​BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona nije na redovnoj sjednici raspravljala o procedurama koje se moraju provesti radi zatvaranja migrantskih centara u ovom kantonu, iako je to najavljeno.

Ova tačka je u posljednji trenutak, bez obrazloženja, skinuta sa dnevnog reda sjednice.

Kako saznajemo, u narednim danima predstavnici Vlade ponovo će se sastati s čelnicima Ministarstva sigurnosti BiH kako bi razgovarali o problemu prenosa nadležnosti kada je riječ o prihvatnim centrima u kojima borave migranti na području ovog kantona.

Podsjećamo da je juče istekao dodatni rok koji je dat resornom ministarstvu da preuzme ingerencije u vezi s upravljanjem tim centrima, a u protivnom, najavljeno je kako će oni biti rasformirani, a migranti autobusima dovezeni u Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić istakao je kako je u ovome trenutku jedino izvjesno da će  višak od 250 migranata koji trenutno borave u prihvatnom centru "Bira" u Bihaću biti premješten u prihvatni centar "Ušivak" kod Sarajeva.

"Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela", kazao je Kljajić.

Prema riječima policijskog komesara USK Muje Koričića, obaveza policije je da osigura autobuse koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Prema procjenama Granične policije BiH, u posljednjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova znatno je povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca. 

Predviđa se kako će se situacija usložnjavati u narednim sedmicama, a to je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije