Društvo

Pratite nas na Google news

Zaustavljali se na auto-putu u BiH zbog fotografisanja, reagovala policija

Zaustavljali se na auto-putu u BiH zbog fotografisanja, reagovala policija
Foto: JP Autoceste FBiH | Zaustavljali se na novoj dionici auto-puta zbog fotografisanja, reagovala policija
N.N.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine pozvali su sve građane i korisnike auto-puteva u BiH da se ne zaustavljaju na auto-putu osim ako je vozilo u kvaru, a reakcija je uslijedila nakon učestalih zaustavljanja na novootvorenoj dionici Zeničke obilaznice i vijaduktu Babina rijeka.

Nakon što je i zvanično puštena u promet dionica Zenica jug - Zenica sjever, odnosno Zenička obilaznica, građani Zenice, ali i drugi vozači iskoristili su priliku da se provozaju dionicom. Sjenu na vožnju novoizgrađenim kilometrima bacilo je nesavjesno ponašanje vozača koji su radi fotografisanja panorame Zenice s vijadukta Babina rijeka zaustavljali vozila na zaustavnoj traci te se kretali po auto-putu.

S tim u vezi danas su reagovali iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine naglašivši da na auto-putu nema stajanja te da se vožnja može prekinuti samo na odmaralištima, prostorima benzinskih pumpi ili površinama izvan puta koje su za to uređene.

"Ne zaustavljajte se, niti se parkirajte na saobraćajnim trakama za zaustavljanje vozila u nuždi. Propisima je utvrđeno kako voziti, no postoje neka pravila ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestom", napominju iz Autocesta FBiH.

U prospektu koji su objavili za građane navodi se da je na traci za prinudno zaustavljanje dozvoljeno zaustavljanje samo vozila u kvaru. Vijadukt Babina rijeka trenutno je najviši izgrađeni na Koridoru 5C, dužine je 390 metara i nalazi se na visini više od 120 metara od korita Babine rijeke.

Portparol Ministarstva unutršanjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Aldina Alić je za "Klix.ba" rekla je da će policijski službenici preduzimati sve radnje koje su u njihovoj nadležnosti.

"U skladu s našim nadležnostima u svim slučajevima, reagovat ćemo na dokumentovanju prekršaja koji je prijavljen ili koji su uočili građani ili neposredno policijski službenici prilikom redovnog obilaska dionice", kazala je Alić.

Važno je pomenuti i da je dionica Zeničke obilaznice opremljena naprednim videonadzornim sistemom koji pokriva tunele i vijadukte te da će biti zabilježeno svako nesavjesno ponašanje vozača.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije