Društvo

Zavod 'Duga': Njegovateljice moraju i da kuvaju i čiste učionice

Zavod 'Duga': Njegovateljice moraju i da kuvaju i čiste učionice
Foto: N.N. | "Njegovateljice moraju i da kuvaju te čiste učionice"

​NOVI TRAVNIK - Njegovateljice Edukacijsko-rehabilitacijskog centra "Duga" Novi Travnik zadužene su i za čišćenje učionica pri odlasku korisnika kućama, dok subotom po rasporedu rade poslove kuvarice.

Tvrdi to Mervana Mujić, logoped u "Dugi", u informaciji o stanju u ovoj javnoj ustanovi, a koju je poslala zvaničnicima i institucijama na lokalnom, kantonalnom i federalnom nivou, i u kojoj ističe da je jedna od njegovateljica nedavno otvorila bolovanje zbog stresa na poslu, koji joj je pogoršao zdravstveno stanje.

Mujićeva u svom dopisu podsjeća da je "Dugu" osnovalo Opštinsko vijeće Novi Travnik, s ciljem pružanja usluge odgoja, njege, edukacije i rehabilitacije djece i omladine sa različitim poteškoćama. Kako dodaje, dolazak na mjesto direktorice Sonje Nikolić Jurišić značio je prestanak razvoja Centra. Tvrdi da su, prema odlukama direktorice, ugašene radionice koje je Centar imao.

"Jedan od rezultata radno-okupacione terapije je da se kod korisnika postiže osjećaj zadovoljstva i zainteresovanosti, što predstavlja dobru bazu za kvalitetno uključenje u socijalnu sredinu", ističe Mujićeva. Tvrdi da je stručni tim Centra "Duga" uskraćen za dodatno usavršavanje: nema odlazaka na stručne seminare koji se redovno održavaju u BiH i zemljama regiona.

"Posljednje usavršavanje koje je osoblje Centra imalo bilo je u ličnom aranžmanu i o vlastitom trošku, mada je i ta usavršavanja teško moguće organizovati jer se za odlaske ne mogu dobiti slobodni dani", navodi Mujićeva. Direktoricu optužuje da se neposredno miješa u stručni rad osoblja. Kako dodaje, zbog odliva osoblja došlo je do povećanja obima poslova za stručne radnike.

"Ovaj problem posebno eskalira kada su njegovatelji u pitanju, jer im se na postojeći broj korisnika u grupe dodaju novi, što nikako nije u skladu sa standardima", tvrdi Mujićeva. Napominje da je i u slučaju "Pazarić" nedostatak osoblja predstavljao osnovni razlog za eskalaciju krize. Subote su, kako dodaje, za radnike "Duge" dani u kojima raspoređeni u grupe jednom mjesečno narađuju pauze korištene tokom radne sedmice.

"Subotom njegovateljice po rasporedu rade poslove kuharice, a stručni radnici za to vrijeme borave sa korisnicima od kojih su neki isključivo na tretmanu briga i njega, odnosno s njima stručni kadar po opisu poslova u ugovoru o radu ne radi tokom radne sedmice", ističe ona. Tvrdi da je zbog represivnih mjera koje direktorica koristi radna atmosfera izuzetno loša, većina radnika je demoralisana i prepadnuta za egzistenciju. U strahu od odmazde ćute ili rade poslove za koje ih ugovor o radu ne obavezuje.

Naši pokušaji da dobijemo komentar direktorice ostali su bezuspješni jer je, kako su nam poručili njeni saradnici, na bolovanju, a i, kako kažu, ona se zasad neće očitovati po pitanju ovih optužbi.

Mujićeva, s druge strane, kaže da je ovaj dopis preporučenom pošiljkom poslala u srijedu popodne na 55 adresa raznih institucija u FBiH. Ističe da joj je žao što je morala da postupi na ovaj način, ali kad su se potrošile sve mogućnosti da se kroz razgovor bilo šta promijeni, odlučila se na ovaj korak.

"Direktorica Centra je ovdje već dva mandata i od momenta njenog dolaska ovdje stvari su se rapidno pogoršale", kaže Mujićeva za "Nezavisne".

Refik Lendo, načelnik opštine Novi Travnik, već je preduzeo određene mjere.

"Ja sam već reagovao i od predsjednika UO 'Duge' zatražio da u utorak sazove sjednicu, da vidimo o čemu se tu radi. Zbog djece i roditelja treba da vidimo ima li tu kakvih elemenata", rekao je Lendo za "Nezavisne".

Javio nam se i Nasef Milanović, glavni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove SBK, kojem je Mujićeva takođe poslala dopis, s tim što ni on zasad nije mogao davati opširniji komentar, ali kontrolu ne isključuje.

"Taj dopis je otišao na protokol i poslije kada se vrati mi ćemo raspravljati o njenom predmetu i poduzećemo mjere ako za to bude potrebe", rekao je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije