Društvo

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke o zaštiti od koronavirusa

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke o zaštiti od koronavirusa
Foto: Tanjug/AP | Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke o zaštiti od koronavirusa

SARAJEVO - Putnici koji u roku od 14 dana po povratku iz kineskog Vuhana imaju povišenu temperaturu treba da se jave ljekaru i naglase da su bili u ovom gradu, navedeno je u preporukama zaštiti od koronavirusa koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH (FBiH).

"Iako je izvor novog koronavirusa i način prenošenja nepoznat, preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prenošenja akutnih respiratornih infekcija (za putnike u vazdušnom saobraćaju)", navedeno je u saopštenju.

Među predloženim mjerama je izbjegavanje bliskog kontakta sa licama koji imaju akutnu respiratornu infekciju, često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnima ili njihovom okolinom, te izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama.

"Putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke", ukazali su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Usljed zaraženosti koronavirusom od decembra, kada je otkriven u Kini, preminulo je devetoro ljudi, a potvrđeno je 440 slučajeva zaraze. Za sada nema vakcine za ovaj virus.

Ovaj virus može da izazove upalu pluća - simptomi su veoma otežano disanje i lezije na plućima, a ono što najviše plaši je to da pacijent ne reaguje na antibiotike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije