Društvo

Završen objekat za raseljene: Stigla bijela tehnika, bliži se dan useljenja

Završen objekat za raseljene: Stigla bijela tehnika, bliži se dan useljenja
Foto: Sanja Čakarević | Završen objekat za raseljene: Stigla bijela tehnika, bliži se dan useljenja

DOBOJ - Bijela tehnika stigla je u objekat sa 134 stana u dobojskom prigradskom naselju Bare namijenjena raseljenim licima koja više od dvije decenije borave u Domu penzionera u Doboju, što znači da se bliži dan preseljenja.

"Nosimo sve ručno do trećeg sprata. Imamo još  da unesemo frižidere, treba da nam dođu još dva kamiona. Nadamo se da ćemo večeras završiti što se tiče bijele tehnike. Unijeli smo veš-mašine i električne šporete, pri kraju smo", kazao je danas radnik Savo Jolović, te dodao da sa još četvoricom kolega obavlja ovaj posao.

Nakon bijele tehnike u stanove treba da stigne namještaj, najavljeno je nakon sastanka Davora Čordaša, direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, sa predstavnicima Gradske uprave Doboj.

"Vjerujem da će ovih dana doći izvođač koji je zadužen za opremanje kompletnog objekta, tako da je ovdje riječ o stanovima u koje kad danas uđete - možete ostati spavati u njima. Što se tiče kompletnog opremanja, rok je 60 dana i mi vjerujemo da je to dovoljno da se završi. Nakon toga, mi još treba da završimo sve ove procedure u vezi s izborom korisnika i vjerujem da je peti mjesec realan za useljenje", izjavio je Čordaš te dodao da je Vlada RS u objekat uložila sedam miliona KM, što podrazumijeva izgradnju i opremanje.

Korisnici alternativnog smještaja umorili su se, kažu, od čekanja na dan kada će neuslovne sobe u Domu penzionera zamijeniti pristojnim smještajem, ali ima i onih kojima lokacija u Barama nije po volji jer se stambena zgrada nalazi izvan grada.

"Radujem se preseljenju, i to danas ako treba. Ko se ne bi radovao ako može i ako ima pravo, a ja mislim da ima. Šta fali što je van grada, nisu Bare daleko, i to je grad maltene, imaš tamo i trgovine i sve. Ako ti fali da ideš doktoru ima taksi, autobus", priča Jelena Jović, koja njeguje sedamdesetosmogodišnju majku Ružu Mišić, koja je kuću u Zavidovićima svojevremeno zamijenila sobicom u Domu penzionera.

"Oni obećavaju da ćemo što prije izaći odavde. Ovdje se sve raspada, ni krevet ne vrijedi, kupatilo nikakvo, ništa nema. To će biti kad budu izbori, eto kada će biti useljenje, to ja znam. Prošle godine su obilazili, ubjeđivali da idemo", rekao je Borislav Marković koji je raseljen iz maglajskog sela Gornji Rakovac.

Zbog problema sa vanjskim uređenjem, useljenje u objekat nije išlo očekivanom dinamikom, poručeno je iz Gradske uprave.

"To je posao gdje se cijena popela na daleko veći iznos od onog u početku kada je projekat započinjan. Ali došlo se do rješenja da su iznađena sredstva, tako da je završeno i vanjsko uređenje", izjavio je Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja, te dodao da su poslovi uređenja koštali 1,7 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije