Društvo

Republika Srpska dobila banku humanog mlijeka

Republika Srpska dobila banku humanog mlijeka
Foto: Dražan Pozderović | Republika Srpska dobila banku humanog mlijeka

BANJALUKA - Završen je projekat adaptacije i opremanja prostora banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti UKC-a Republike Srpske, te je danas i zvanično otvorena ova banka.

Tom prilikom su otvaranju prisustvovali Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske te Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prva banka humanog mlijeka u Srpskoj se osniva s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojoj nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano, majčino mlijeko.

Inicijator humanitarne akcije i projekta osnivanja banke majčinog mlijeka je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS "Mrvice".

"Prvi put imamo banku humanog mlijeka, a i Polikliniku za dječje bolesti, gdje na jednom mjestu imamo specijalističke te subspecijalističke ambulante i kabinete", rekao je Đajić.

Amela Filipović, zamjenik predsjednice Udruženja "Mrvice", istakla je da je ovo udruženje posebno ponosno jer su dočekale da dobiju prvu banku humanog mlijeka.

"Humano mlijeko je hrana, ali i lijek. Posebnu zahvalnost dugujemo predsjednici RS Željki Cvijanović što je podržala našu inicijativu", istakla je Filipovićeva.

Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječje bolesti UKC RS je rekao da su uložili dosta vremena i energija u ovaj projekat.

"Banka humanog mlijeka je neophodna i vidjećete koliko to znači u bliskoj budućnosti za naše male pacijente", dodao je Mirošljević.

Šeranić je rekao da je ovo velika i značajna stvar za pacijente u Republici Srpskoj koji se liječe u klinikama.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je tu da zajedno sa Vladom Srpske podrži sve važne projekte koji su od interesa za sve nas, kako za građane, tako i za zdravstene radnike", istakao je Šeranić.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske je rekla da je ponosna što je realizovan ovaj projekat.

"Srećni smo jer će ovo imati svoju punu svrhu, jer je ovo hrana i lijek, i bila je teška borba da se to obezbijedi za bolesnu djecu i koja su prijevremeno rođena i mislim da smo napravili veliki podvig", kazala je Cvijanovićeva.

Sredstva za osnivanje prve banke humanog, majčinog, mlijeka u Srpskoj prikupljena su, podsjetimo, u sklopu humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" krajem 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije