Društvo

Završeno snimanje u Vijačanima: Ratne priče i poruke mira na filmskom platnu

Završeno snimanje u Vijačanima: Ratne priče i poruke mira na filmskom platnu
Foto: Milan Pilipović | Završeno snimanje filma u Vijačanima: Ratne priče i poruke mira na filmskom platnu

PRNJAVOR - U crkvenom dvorištu i spomen-domu u Donjim Vijačanima kod Prnjavora snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma o Prvom bataljonu Prnjavorske brigade.

Bivši pripadnici ove jedinice Vojske Republike Srpske svjedoče o istorijskom putu i ratnim iskušenjima.

"Bili smo mladi, nezreli za rat, nesvjesni situacije u kojoj smo se našli. Do tada, o ratu smo slušali od svojih očeva i djedova, koji su preživjeli strahote Drugog svjetskog rata. Nismo vjerovali da i naša generacija može proći kroz isti pakao. Mnogi su poginuli ili teško ranjeni. Oni su mir skupo platili, a mi treba da mladima svjedočimo o tome, kako bi svaki rat pripadao isključivo prošlosti", kazao je za "Nezavisne novine" Brane Tubak, bivši komandant Prvog bataljona. On je na toj dužnosti naslijedio majora Živojina Kuzmanovića, kojem su saborci podigli spomenik u Vijačanima.

"Spomenik će biti otkriven 13. juna, na velikoj svečanosti u našem selu. Uoči tog dana, 12. juna naveče, u crkvenom dvorištu, na otvorenoj sceni, premijerno će biti prikazan dokumentarni film o Prvom bataljonu", pojasnio nam je Tubak.

Snimanje filma, osim opštine Prnjavor i načelnika Darka Tomaša, pomoglo je više građanskih udruženja, boračkih organizacija i pojedinaca. Producent filma je "Kozara media", a filmsku ekipu čini grupa iskusnih filmskih stvaralaca.

"Osim svjedočenja mnogih bivših boraca, u filmu su i arhivski snimci načinjeni tokom rata. Ova jedinica je, osim oružja i oruđa, imala i video-kameru. Ti snimci su dragocjeno svjedočanstvo, kao i mnoge fotografije", kaže Bojan Vujinović, producent filma. Film će, poslije projekcije u Vijačanima, biti emitovan u programu više TV kuća u Republici Srpskoj i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije