Društvo

Zbog lošeg zdravstva pandemija nas mnogo koštala

Zbog lošeg zdravstva pandemija nas mnogo koštala
Foto: Pixabay | Zbog lošeg zdravstva pandemija nas mnogo koštala

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u pandemijskoj 2020. godini bili su 3,384 milijarde KM, što je za 190 miliona više nego godinu dana ranije.

To znači da je zdravstveni sistem u pandemiji imao dosta veće izdatke, a da nas je pandemija virusa korona mnogo koštala i to ne samo na onaj najgori način zbog velikog gubitka ljudskih života, već i materijalno, mišljenje je zdravstvenih radnika, koji ističu da je loše organizovan zdravstveni sistem jedan od glavnih razloga.

Kako se navodi u podacima Agencije za statistiku BiH, najveći procenat izdataka u zdravstvu, čak 71 odsto, bili su javni, a 29 odsto su bili privatni.

Nadalje se navodi da se javno zdravstvo u BiH finansira uglavnom iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok gotovo sva privatna potrošnja, 99 odsto slučajeva, otpada na direktne izdatke domaćinstva, dok samo mali dio privatne potrošnje ide na dobrovoljno plaćanje zdravstvene zaštite.

"U BiH potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste, te su tako ukupni izdaci u zdravstvu u 2019. godini iznosili tri milijarde i 194 miliona, što je za 190 miliona KM manje nego 2020. godine", navodi se u podacima Agencije, gdje se dodaje da je od 2016. godine ukupna potrošnja u zdravstvu iznosila 2,759 milijarde KM, što je za oko 624 miliona manje nego u 2020. godini.

Kako je navedeno, 2020. godine u BiH je više od polovine ukupne potrošnje za zdravstvo utrošeno na usluge liječenja i rehabilitacije, dok je jedna četvrtina sredstava utrošena na medicinska sredstva.

"Bolnice su najveći pružaoci usluga zdravstvene zaštite u BiH sa 38 odsto udjela u ukupnoj potrošnji u zdravstvu. Drugi najveći pružaoci zdravstvene zaštite su ambulante, sa oko 28 odsto udjela, a udio maloprodaje i drugih pružaoca medicinske robe je takođe veliki i iznosi oko 27 odsto ukupne potrošnje u zdravstvu", stoji u podacima Agencije.

Kako su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS naveli za "Nezavisne novine", Fond skoro sav svoj godišnji prihod izdvaja za finansiranje zdravstvene zaštite osiguranih lica, tako da se oko 80 odsto rashoda Fonda odnosi na finansiranje zdravstvene zaštite.

"Od početka pandemije Vlada Srpske zajedno sa Fondom donijela je odluku da sve dok traje vanredna situacija finansira usluge za sve građane osigurane i neosigurane u javnim zdravstvenim ustanovama", naveli su u Fondu RS, dodajući da će ova mjera biti aktuelna sve dok je na snazi vanredna situacija.

"Fond bolnicama po pacijentu koji je na respiratoru ovu uslugu plaća 30.330 KM od prijema do otpusta iz bolnice, tako da su od početka pandemije pa do kraja februara ove godine ukupni troškovi Fonda za pacijente koji su bili na respiratorima iznosili oko 32,7 miliona KM", kazali su u Fondu RS.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, normalno je da u situacijama kao što je pandemija, kada naglo dođe do povećanog broja oboljelih, dođe i do rasta troškova.

"Rastu troškova je doprinijelo nepoznavanje same bolesti, pogotovo u početku, neke mjere koje smo preduzimali u zdravstvu i nabavci opreme su bile pretjerane, neke čak i nepotrebne, a zahtijevale su izdvajanje novca", rekao je Drljević.

S druge strane, kako je dodao, slabo organizovano bh. zdravstvo je predstavljalo veliki problem.

"Što je zdravstvo neorganiziranije, to su veći troškovi", kazao je Drljević, dodajući da je još jedan razlog velikog troška tokom pandemije nepridržavanje mjera.

"To automatski znači veći broj oboljelih i umrlih, te znači povećane troškove za liječenje. Problem je što smo imali i veliki broj pacijenata na intenzivnoj njezi, a intenzivna njega je najskuplja medicina", naveo je Drljević, dodajući da u razvijenijim zemljama na odjelima intenzivne njege ide jedan medicinski radnik na jednog pacijenta.

"Situacija kod nas je nešto drugačija te imamo jednog radnika na dva ili tri pacijenta, ali je i to trebalo organizirati i platiti", zaključio je Drljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije