Društvo

Zbog obustave vakcinacije nema posljedica za bebe

Zbog obustave vakcinacije nema posljedica za bebe
Zbog obustave vakcinacije nema posljedica za bebe

BANJALUKA - Obustavljeno vakcinisanje beba neće imati nikakav negativan uticaj na djecu koja su, prema kalendaru vakcinacije, trebala da budu vakcinisana u ovom periodu, kazala je danas Milka Mrđa, portparol Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Vakcinacija djece vakcinama protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (DiTePer), hemofilusa influence B (HiB), poliomijelitisa (OPV), morbili, rubeole, parotitisa (MRP) hepatisa B i tuberkuloze (BSG) obustavljena je od 7. do 21. aprila u RS. Naredilo je to, podsjećamo, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dok ne bude utvrđen tačan uzrok smrti dvomjesečne bebe iz Doboja, koje je preminula neposredno nakon što je primila vakcinu.

Resorno ministarstvo tvrdi da je RS vakcine nabavila od poznatih svjetskih proizvođača i da su potpuno ispravne, te da je iz iste bočice iz koje je vakcinisana preminula beba vakcinu primilo još četvoro djece bez ikakvih komplikacija.

"Ukoliko taj rok o obustavi bude produžen, vidjećemo šta ćemo dalje odlučiti. Očekujemo da ćemo u navedenom roku dobiti konačne rezultate i da će se znati uzrok smrti bebe, a da će vakcinacije početi kako je predviđeno", istakla je Mrđa.

Proizvođači vakcina kojima se vakcinišu djeca u RS su Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" iz Beograda, "Sanofi Paster" i farmaceutska kompanija "Glakso Smit Klajn". Bez obzira na to što su sve nabavljene vakcine u RS prošle neophodne kontrole, resorno ministarstvo je zatražilo od proizvođača dodatnu potvrdu o ispravnosti vakcina.

Iako su se pojedini roditelji beba raspitivali za kupovinu vakcina u apotekama, iz njih odgovaraju da vakcine ne prodaju u apotekama i da su za to zaduženi centri za vakcinisanje.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju saopšteno je da je istraga o uzroku smrti dvomjesečnog dječaka iz Doboja još u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije