Društvo

Zbog povećanog priliva migranata sve češći incidenti

Zbog povećanog priliva migranata sve češći incidenti
Foto: Ilustracija | Zbog povećanog priliva migranata sve češći incidenti u Unsko-sanskom kantonu

​BIHAĆ - Bezbjednosna situacija na području Unsko-sanskog kantona u značajnoj mjeri je narušena zbog povećanog priliva migranata i procjene su kako ih sada ima više od 6.000, što je dvostruko više u odnosu na postojeće smještajne kapacitete.

Ovo je istakao ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić, te dodao kako je situacija kulminirala nakon posljednjih dešavanja u Velikoj Kladuši, kada je došlo do masovne tuče među migrantima u prihvatnom centru "Miral", koja se potom prenijela i na ulice ovog grada. Tom prilikom povrijeđen je veći broj migranata, a lakše su povrijeđena i tri policajca koji su željeli da smire situaciju, a oštećen je i policijski automobil.

Neki portali su objavili video na kojem se može vidjeti kako grupa migranata naoružana šipkama i drugim predmetima i dalje hoda cestom.

"Mi svakodnevno živimo s ovim problemom i jedan od načina kako planiramo da ga riješimo jeste izgradnja novog privremenog centra za smještaj migranata nadomak Bihaća. Njime bi trebalo da upravlja Vijeće ministara BiH, ponuđena je lokacija za taj centar i ako on bude izgrađen mogli bismo cijelu situaciju efikasnije staviti pod kontrolu jer bi svi migranti boravili na jednom mjestu", kazao je Kljajić. Prema njegovim riječima, incidenti u sadašnjim prihvatnim centrima gdje borave migranti su sve učestaliji i prijete da izmaknu kontroli.

"Mi smo upozorili Međunarodnu organizaciju za migracije koja brine o tim centrima, kao i državne institucije da situacija tamo nije sigurna i da o bezbjednosti ne mogu brinuti zaštitarske kuće. Uvijek kada izbije neki incident mi smo prinuđeni da s policijskim snagama smirujemo situaciju, umjesto da se ona na vrijeme prevenira", kazao je Kljajić.

Također, on ističe i problem nemogućnosti adekvatnog sankcionisanja problematičnih migranata i kaže kako se najveći broj njih ubrzo nakon što budu deportovani van Unsko-sanskog kantona ponovo vrati.

Kljajić je ogorčen što "Željeznice FBiH" nisu uvažile zahtjeve vlasti USK da privremeno ukinu talgo voz koji saobraća između Sarajeva i Bihaća.

"Mi uporno tražimo da se zaustavi ta linija, jer je vozom samo u prvih pet mjeseci ove godine doputovano oko 12.000 migranata, a naši kapaciteti su 3.200 osoba. Obraćali smo se na sve relevantne adrese i niko ništa", kazao je Kljajić.

On je dodao kako se osjećaju izdatim od strane državnih i federalnih vlasti, od kojih i pored brojnih obećanja do sada nije došla konkretna pomoć i podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije