Društvo

Zbog štrajkova zdravstvo u USK pred kolapsom

Zbog štrajkova zdravstvo u USK pred kolapsom
Foto: N.N. | Zbog štrajkova zdravstvo u USK pred kolapsom

​BIHAĆ - Zdravstveni sistem u Unsko-sanskom kantonu mogao bi se uskoro naći u kolapsu, nakon što je Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu USK zvanično započeo pripreme za generalni štrajk.

Podsjećamo da se od početka ove sedmice u generalnom štrajku nalaze ljekari i stomatolozi u ovome kantonu.

Prema riječima Mirsada Muhamedagića, predsjednika Sindikata,  njihov glavni zahtjev je povećanje vrijednosti boda za obračun ličnih dohodaka sa 1,04 na 1,15. 

"To znači da bi na godišnjem nivou Vlada USK trebalo da izdvoji oko osam miliona maraka kako bi se ostvarili naši zahtjevi. Uvjereni smo da sredstva postoje i da se mogu bez problema osigurati preraspodjelom novca koji je namijenjen finansiranju zdravstva", kaže Muhamedagić.

On je rekao da će malo pričekati s otpočinjanjem generalnog štrajka, kako bi vidjeli da li će njihove zahtjeve Vlada USK uvrstiti u prijedlog budžeta za ovu kalendarsku godinu koji tek treba da bude usvojen.

"Ukoliko se to ne dogodi, bićemo primorani da poput ljekara i stomatologa svoja prava tražimo štrajkom", kazao je on.

Dodaje kako su ostali zdravstveni radnici nezadovoljni diskriminatorskim odnosom Sindikata liječnika i stomatologa prema ostalim medicinarima.

"Oni su tražili i dobili povećanje plata i druge privilegije, a druge radnike u zdravstvu niko i ne spominje, kao da ne postoje", kazao je Muhamedagić.

Dodao je kako se Sindikat, kojem je na čelu, zalaže za jedinstveni zakonski okvir i kolektivni ugovor kojim bi se regulisala prava svih zdravstvenih radnika. "Nedopustivo je da jedna čistačica ili pomoćni radnik u zdravstvenim ustanovama ima platu od svega 360 maraka. U međuvremenu liječnici su se izborili za znatna povećanja svojih plata, a naše su ostale na istom nivou. Oni su se izdvojili u odnosu na ostale, a ovo je ipak jedinstven posao gdje svako nosi određeni teret", kaže Muhamedagić.  

Posjećamo da se ljekari i stomatolozi u USK nalaze u štrajku od početka ove sedmice zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora od strane Vlade USK i novih koeficijenata o obračunu njihovih plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije