Društvo

Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer

Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer
Foto: Ilustracija | Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer

BANJALUKA - Prema Akcionom planu za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema, koji je usvojila Vlada RS, jedan od važnih koraka jeste i prelazak najmanje 20 domova zdravlja u RS na sistem trezorskog poslovanja.

Podsjećamo da od četiri zdravstvene ustanove u RS, koje u sklopu pilot-projekta početkom prošle godine je trebalo da pređu na trezorsko poslovanje, to su učinili samo Dom zdravlja "Sveti vračevi" u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka, dok Dom zdravlja Prnjavor i Bolnica Gradiška to još nisu učinili.

"Nismo prešli na sistem trezorskog poslovanja zbog nekih nedefinisanih stvari u vezi sa finansiranjem. Šta će biti kasnije, to se ne zna, ali mi nismo odbili prelazak, nego smo ga prolongirali", kazala je u petak Svjetlana Malić, direktorica Doma zdravlja Prnjavor.

Kazala je da, kada je u pitanju prelazak na trezorsko poslovanje, nije otežavajući sam način finansiranja.

"Finansiranje kod trezorskog poslovanja i dalje ostaje vezano za Fond zdravstvenog osiguranja, samo ide preko lokalne zajednice, nego je problem kasnije kako to upakovati u zdravstvo kao posebnu kategoriju", pojasnila je Malićeva.

Kako je ranije rekao Draško Kuprešak, direktor Doma zdravlja "Sveti vračevi" Čelinac, koji je uspješno prešao na trezorsko poslovanje, iskustva su veoma pozitivna, a značajna je bila pomoć lokalne zajednice.

"Postoje neke stvari koje se moraju na vrijeme uraditi i 2017. godine smo morali da promijenimo određene dokumente, interne akte Doma zdravlja i opštine Čelinac. Skupština opštine Čelinac je donijela odluku da postajemo integralni dio budžeta i funkcionišemo u skladu s tim modelom poslovanja", rekao je Kuprešak.

Dodao je da je, kada je u pitanju poslovanje ove zdravstene ustanove, u 2018. godini pokazana efikasnost i brzina.

"Na vrijeme smo nabavili opremu, lijekove, zavoje i drugo i naši pacijenti ni u jednom trenutku nisu trpjeli zbog prelaska na novi model poslovanja", naveo je on.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, komentarišući Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema kazao je da je osim ovog plana usvojen i dokument koji se odnosi na strateški razvoj Fonda zdravstvenog osiguranja RS do 2023. godine.

"Akcioni plan ima šest prioritetnih oblasti koje su podijeljene u tri paketa, a prvi paket prije svega podrazumijeva utvrđivanje  dugovanja i obaveza unutar zdravstvenog sistema i način izmirenja istih", naglasio je Šeranić.  

Dodao je da se treći paket odnosi na aktivnosti FZO koje će oni primijeniti sa zdravstvenim ustanovama kako bi zdravstveni sistem bio što efikasniji.

U FZO su komentarišući Strateški razvojni plan, koji je Vlada RS takođe usvojila, istakli da su cilj ovog plana zdravstvene usluge po najvišim mogućim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije