Društvo

Pratite nas na Google news

Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer

Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer
Foto: Ilustracija | Zdravstvene ustanove prelaze na trezorsko poslovanje, DZ Čelinac pozitivan primjer
Bojana Živanić

BANJALUKA - Prema Akcionom planu za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema, koji je usvojila Vlada RS, jedan od važnih koraka jeste i prelazak najmanje 20 domova zdravlja u RS na sistem trezorskog poslovanja.

Podsjećamo da od četiri zdravstvene ustanove u RS, koje u sklopu pilot-projekta početkom prošle godine je trebalo da pređu na trezorsko poslovanje, to su učinili samo Dom zdravlja "Sveti vračevi" u Čelincu i Zavod za stomatologiju Banjaluka, dok Dom zdravlja Prnjavor i Bolnica Gradiška to još nisu učinili.

"Nismo prešli na sistem trezorskog poslovanja zbog nekih nedefinisanih stvari u vezi sa finansiranjem. Šta će biti kasnije, to se ne zna, ali mi nismo odbili prelazak, nego smo ga prolongirali", kazala je u petak Svjetlana Malić, direktorica Doma zdravlja Prnjavor.

Kazala je da, kada je u pitanju prelazak na trezorsko poslovanje, nije otežavajući sam način finansiranja.

"Finansiranje kod trezorskog poslovanja i dalje ostaje vezano za Fond zdravstvenog osiguranja, samo ide preko lokalne zajednice, nego je problem kasnije kako to upakovati u zdravstvo kao posebnu kategoriju", pojasnila je Malićeva.

Kako je ranije rekao Draško Kuprešak, direktor Doma zdravlja "Sveti vračevi" Čelinac, koji je uspješno prešao na trezorsko poslovanje, iskustva su veoma pozitivna, a značajna je bila pomoć lokalne zajednice.

"Postoje neke stvari koje se moraju na vrijeme uraditi i 2017. godine smo morali da promijenimo određene dokumente, interne akte Doma zdravlja i opštine Čelinac. Skupština opštine Čelinac je donijela odluku da postajemo integralni dio budžeta i funkcionišemo u skladu s tim modelom poslovanja", rekao je Kuprešak.

Dodao je da je, kada je u pitanju poslovanje ove zdravstene ustanove, u 2018. godini pokazana efikasnost i brzina.

"Na vrijeme smo nabavili opremu, lijekove, zavoje i drugo i naši pacijenti ni u jednom trenutku nisu trpjeli zbog prelaska na novi model poslovanja", naveo je on.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, komentarišući Akcioni plan za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema kazao je da je osim ovog plana usvojen i dokument koji se odnosi na strateški razvoj Fonda zdravstvenog osiguranja RS do 2023. godine.

"Akcioni plan ima šest prioritetnih oblasti koje su podijeljene u tri paketa, a prvi paket prije svega podrazumijeva utvrđivanje  dugovanja i obaveza unutar zdravstvenog sistema i način izmirenja istih", naglasio je Šeranić.  

Dodao je da se treći paket odnosi na aktivnosti FZO koje će oni primijeniti sa zdravstvenim ustanovama kako bi zdravstveni sistem bio što efikasniji.

U FZO su komentarišući Strateški razvojni plan, koji je Vlada RS takođe usvojila, istakli da su cilj ovog plana zdravstvene usluge po najvišim mogućim standardima.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Pronašli smo posao iz snova!

Marketing tim / 20.02.2020 15:19

Prošle godine svi ljubitelji spavanja imali su priliku da se prijave za posao iz snova. Pozvali smo ih da dođu u naše trgovine, spavaju na Dormeo madracu i jastuku i budu plaćeni za to! Kampanja čiji je cilj bio istaknuti važnost kvalitetnog sna, pokazala je izvanredan uspjeh – posao iz snova proveden je u 20 zemalja s nevjerovatnih 70 000 prijava. Zaposlili smo čak 52 spavalice širom Europe koje su uspješno obavile posao iz snova.

Ove godine ponavljamo ovaj sjajni oglas!

Zaradite 500 KM za 4 sata spavanja!

Nakon ogromnog uspjeha iz prethodne godine, Dormeo ® je odlučio ponovo objaviti oglas za posao iz snova. Ove godine tražimo spavalice koje žele spavati 4 sati i za to će im biti plaćeno 500 KM.

13. marta 2020. godine, organizujemo poseban događaj Dormeo ®  Dan Spavanja, povodom Svjetskog dana spavanja, kada će najkreativniji učesnici konkursa  spavati na odabranoj lokaciji u udobnosti Dormeo proizvoda. Pobjednik će pored plate od 500 KM dobiti i nezaboravno iskustvo te saznati šta je najvažnije za miran i kvalitetan san.

Konkurs za posao je otvoren do 06.03.2020. godine.

Ovom kampanjom Dormeo ® povodom Svjetskog dana spavanja želi podići svijest o važnosti kvalitetnog sna, te njegovom neprocjenjivom utjecaju na naše tijelo i um.  Također, kako bismo imali miran i kvalitetan san potrebno je osigurati najbolje okruženje za spavanje.  Tokom noći se opuštamo i regeneriramo, ali samo kada spavamo na pravim proizvodima koji pružaju optimalnu podršku i osjećaj udobnosti. Spavanje je posao, a sada može postati posao iz snova.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Što se događa kada spavate?

Mislite da vaše tijelo jednostavno ne radi ništa kada spavate, da ste potpuno neaktivni? Istina je da vaše tijelo i um obavljaju pravi posao dok spavate! Oni rade cijelu noć kako bi ostali uravnoteženi i zdravi - vaše misli i tjelesne funkcije usporavaju, ćelije vašeg mozga se odmaraju od dnevnih aktivnosti i vrijeme je za oporavak. Tokom dubokog sna vaše tijelo obnavlja mišiće, organe i ostale ćelije, jača vaš imunološki sistem, bori se protiv infekcija i još mnogo toga. S druge strane, nedostatak sna predstavlja brojne zdravstvene rizike, od simptoma depresije, visokog krvnog pritiska i migrene. Spavanje i zdravlje su usko povezani, a stručnjak za san, Dormeo ® želi edukovati što više ljudi o kvalitetnom snu i koliko je usko povezano sa našim zdravljem. Kada se kvalitet sna poboljša, poboljšava se i kvalitet života.

Postanite Dormeo ® spavalica

Dormeo ® je jedan od vodećih brendova i Dormeo proizvodi predstavljaju sinonim za kvalitetan san. Naš je cilj ponuditi kupcima sve što im je potrebno za poboljšanje kvalitete spavanja i života, od A do Zzz, a također ih edukovati o tome kako se njihovo zdravlje može promijeniti na bolje sa spavanjem. To je tako jednostavno. Dormeo je vaš stručnjak za san koji vam nudi da na jednom mjestu pronađete sve što vam je potrebno za mirne snove. Od odabira pravih letvica za krevet, do madraca ili nadmadraca koji se prilagođavaju svakoj osobi, pa sve do jastuka i prekrasnih posteljina koje će vašu spavaću sobu pretvariti u oazu elegancije po vašem ukusu.

Dormeo ® je vaš stručnjak za spavanje na jednom mjestu i potpuno rješenje za miran i kvalitetan san na koje možete računati.

Prijavite se za posao iz snova na www.spavalica.ba

Najčitanije