Društvo

Zdravstveni radnici na protestu traže ostavku Vlade HNK

Zdravstveni radnici na protestu traže ostavku Vlade HNK
Foto: Screenshot / Facebook / Bljesak.info | Zdravstveni radnici na protestu traže ostavku Vlade HNK

Hiljade nezadovoljnih zdravstvenih radnika danas se okupilo u Mostaru ispred zgrade Vlade HNK pozivajući resornog ministra da podnese ostavku. Policija je napravila kordon kako bi spriječila eventualne incidente.

Zdravstveni radnici, njih 2.600, protestuju iznoseći jedan zahtjev - potpisivanje kolektivnog ugovora, što će značiti bolje uslove rada i veće plate.

"Ovo je veličanstven skup zdravstvenih radnika, svih 2.600 sa svojim predstavnicima. Sram bilo resornog ministra, premijera i ministra finansija što su doveli ove radnike u ovakav položaj, da ovdje i danas traže svoja prava. Možemo graditi šatorsko naselje, a zatim otići u Skupštinu HNK. Ako i dalje ostanu indolentni, mi počinjemo štrajk glađu. To možemo najaviti svima, ako uskoro ne budu pozvani na pregovore reprezentativni predstavnici štrajka", rekao je Dalibor Vuković iz Sindikata zdravstva Mostar.

Nakon više od 40 dana generalnog štrajka zdravstveni radnici su zbog propalih pregovora i novih tužbi ranije najavili masovno okupljanje i kampiranje ispred zgrade Vlade HNK do ispunjena njihovih zahtjeva da potpišu kolektivne ugovore.

Kako javljaju reporteri koji prate skup, policija je zabranila postavljanje šatora, a zdravstveni radnici u HNK su u generalnom štrajku od 10. decembra 2020. godine.

Ivica Anić, predsjednik sindikata, kazao je da se za ovaj slučaj interesuju regionalni, ali i njemački mediji.

"Odgovorna osoba kao i Goran Opsenica je ministar finansija Adnan Faladžić. Osoba koja koči raspodjelu novca. Koliko je ta osoba bitna govori podatak da je u svakom pregovoračkom timu. Neka ga je sramota. Štrajk se nastavlja, a ići ćemo i rigoroznije", kazao je Anić.

Demonstranti su simbolično ispred Vlade HNK i na Španskom trgu u Mostaru zapalili svijeće za vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije