Društvo

Zdravstveni radnici traže veće plate

Zdravstveni radnici traže veće plate
Foto: ilustracija | Zdravstveni radnici traže veće plate

BIHAĆ - Sindikati koji okupljaju zdravstvene radnike u Unsko-sanskom kantonu zvanično su zatražili od Vlade USK i drugih nadležnih institucija povećanje plata u oblasti zdravstva, koje bi uključivalo povećanje satnice, koja trenutno iznosi 2,35 maraka, kao i stručnih koeficijenata.

"Ako želimo očuvati zdravstveni sistem u sadašnjim uslovima rekordne inflacije i sve češćih odlazaka medicinara, neophodno je povećati primanja i standard života. Moramo stimulisati zapošljavanje i spriječiti odlazak mladih stručnjaka u zdravstvu, a to se može samo tako što će se povećati plate i stvoriti bolje uslove rada", kaže Amir Rekić, predsjednik Sindikata ljekara i stomatologa USK.

Ministar zdravstva USK Muris Halkić navodi kako će u narednom periodu uslijediti razgovori sa sindikatima koji okupljaju zdravstvene radnike, te da je potrebno dodatnih 12 miliona maraka kako bi se udovoljilo sadašnjim zahtjevima.

"Potrebno je pristupiti izmjeni kolektivnih ugovora koji važe do kraja ove godine, ono što je izvjesno jeste da će povećanja biti, ali u kojem omjeru, odgovor će dati finansijski stručnjaci, jer svi se mi moramo uklopiti u neke realne okvire", istakao je Halkić.

Opstojnost zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu značajno je narušena zbog sve masovnijeg odlaska medicinskog kadra, a posebno ljekara specijalista. Samo u toku ove godine  Kantonalnu bolnicu u Bihaću napustila su četiri ljekara, a slična situacija je i u drugim zdravstvenim ustanovama.

"Ljekari odlaze mahom u inostranstvo, a razlozi su male plate, loši uslovi rada i nemogućnost napredovanja. U Kantonalnoj bolnici imamo svega dva patologa, jednog mikrobiologa, već nekoliko anesteziloga nas je napustilo i bojim se da će nam taj problem biti najveći. To su najkritičnija mjesta, jer to nisu tako atraktivne specijalizacije i mlade kolege se nerado odlučuju za njih", kaže Rekić. Dodaje kako se mladi ljekari ne zadržavaju dugo u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, te se uopće ne učlanjuju u Ljekarsku komoru USK.

"To je veliki gubitak za društvo, jer mi ulažemo u te mlade ljekare, a oni potom odnose stečeno znanje u druge zemlje, koje tako dobijaju besplatni obrazovan kadar iz oblasti medicine", istakao je Rekić.  

Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona, prema nekim procjenama, tokom proteklih nekoliko godina napustilo je više od stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara, među kojima veliki broj specijalista. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije