Društvo

Zdravstveni radnici u TK od ponedjeljka u štrajku

Zdravstveni radnici u TK od ponedjeljka u štrajku
Foto: Nataša Tadić | Zdravstveni radnici u TK od ponedjeljka u štrajku

TUZLA - Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu od ponedjeljka stupaju u štrajk upozorenja, a potom u generalni štrajk 19. septembra ukoliko Vlada TK ne uradi izmjene Kolektivnog ugovora i poveća im plate, najavljeno je na pres-konferenciji u Tuzli održanoj u petak.

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu FBiH tvrdi da je sada satnica 2,51 te traži povećanje na tri KM, naglašavajući da su uposlenici u zdravstvu TK među najneplaćenijim od svih granskih djelatnosti. Tako od 5.000 uposlenih u ovoj oblasti 700 njih ima minimalne plate od 543 KM.

"Za medicinsku sestru plata je ispod prosječne plate u FBiH koja je 1.115 KM. Medicinska sestra zarađuje nešto iznad 1.000 KM. Plata ljekara u prosjeku, mi imamo 1.150 ljekara, ne prelazi 2.000 KM", tvrdi Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Štrajk će trajati pola sata i to za vrijeme pauze za doručak. Zajedno u svemu s pomenutim sindikatom je i Sindikat doktora i stomatologa TK.

"Naša je dužnost i obaveza da se borimo za poštivanje i usaglašavanje dogovorenog i sada važećeg Kolektivnog ugovora. Stav svih članova koje ja predstavljam je da treba da tražimo rješenja. Ko želi naći rješenje, naći će i način", kazala je Elvira Konjić, predsjednica Sindikata doktora i stomatologa TK.

Zahtjevi za povećanje plate dolaze u trenutku preizborne kampanje kada se ne održavaju ni sjednice Skupštine TK, koja mora potvrditi odluke o izmjeni Kolektivnog ugovora.

"Imamo važeći Kolektivni ugovor koji je na snazi do 31. decembra ove godine. Ono što je bio moj cilj i Vlade TK je da, s obzirom na to da idemo u ciklusima, idemo u potpisivanje kolektivnih ugovora, nekako su uvijek prvi zdravstveni radnici, a onda slijede svi ostali. Cilj nam je bio da, za razliku od prošlih godina, ne koristimo zakonsku klauzulu od 90 dana da produžimo ovaj stari ugovor, nego da odmah idemo u pregovore", pojasnila je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ukoliko se ne promijeni nešto, 19. septembra članovi oba sindikata kreću u generalni štrajk te će se primati samo hitni slučajevi u zdravstvene ustanove u TK, a bit će obustavljen i hladni operativni program u UKC Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije