Društvo

Zdravstveni timovi u USK pomažu migrantima na terenu

Zdravstveni timovi u USK pomažu migrantima na terenu
Foto: N.N. | Zdravstveni timovi u USK pomažu migrantima na terenu

BIHAĆ - Medicinski timovi domova zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši od petka su po četiri sata dnevno angažovani na terenu kako bi pružali zdravstvene usluge migrantima, potvrdio je Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK.

Prema njegovim riječima, s pomenutim ustanovama potpisani su ugovori o obavljanju ovih aktivnosti u narednom periodu, a isti takav ugovor uskoro bi trebalo da bude potpisan i sa Kantonalnom bolnicom u Bihaću.

"Vlada je u saradnji sa međunarodnim organizacijama obezbijedila sredstva za finansiranje ovih medicinskih timova. Također, biće formiran i tim za pružanje psihosocijalne zaštite migrantima u čijem sastavu će biti psiholog, psihijatar i socijalni radnik", istakao je Kapić.

On je kazao kako s povećanjem broja migranata njihova zdravstvena zaštita postaje sve veći problem, koji se nastoji držati pod kontrolom. Kapić je rekao kako zdravstveni radnici u USK treba da budu u pripravnosti, jer bi se problem zdravstvene zaštite migranata mogao uskoro pojaviti i u zdravstvenim ustanovama u Cazinu i Bužimu.

"Pomenuti medicinski timovi na terenu će migrantima pružati zdravstvenu zaštitu primarnog karaktera, a sve druge zdravstvene usluge biće im pružane u domovima zdravlja. Kada potpišemo ugovor s Kantonalnom bolnicom, onda će biti u toj ustanovi", kazao je Kapić.

Inače, posljednjih nekoliko sedmica domovi zdravlja u Bihaću i Velikoj Kladuši prestali su pružati zdravstvene usluge migrantima, pravdajući to izuzetno visokim troškovima.

U Domu zdravlja u Bihaću do sada su evidentirali 150 osoba zaraženih šugom i svrabom, a sumnja se da ima i oboljelih od tuberkuloze, HIV-a, kao i ovisnika o drogama.

Prema riječima Amre Felić, glavne sestre Doma zdravlja Bihać, njihovi liječnici su sve takve prijave dostavili Zavodu za javno zdravstvo USK.

"Mi u svemu želimo da pacijente proslijedimo dalje na Odjel za infektologiju. Ali oni nemaju mogućnost niti da se testiraju, niti da potvrde svu sumnju ili našu sugestiju. Znam da neke testove možemo napraviti na našoj transfuziji i to ako postoji mogućnost da se plati", kaže Felićeva.

Pretpostavlja se kako više od 3.000 ilegalnih migranata i dalje boravi na području Bihaća i Velike Kladuše, i to je podatak koji je iznio ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije