Društvo

"Željeznice RS": Voz uvijek ima prednost, vozači moraju paziti

"Željeznice RS": Voz uvijek ima prednost, vozači moraju paziti
Foto: Sanja Čakarević | "Željeznice RS": Voz uvijek ima prednost, vozači moraju paziti

DOBOJ - Pogibija vozača na pružnom prelazu u selu Bušletić, kod Doboja, razlog je što su upravo na toj lokaciji "Željeznice RS" danas na terenu započele promotivnu kampanju "Oprezni paze na pružne prelaze".

Koliko je ovaj pružni prelaz frekventan, najbolje zna Miroslav Ćelić, mještanin Bušletića, koji iz svog dvorišta često zna biti svjedok nemilih scena.

"Ima svašta tu, baš sam gledao zadnji put kada je nastradao ovaj čovjek, bio sam u dvorištu. Brza vožnja, nepažnja, puno faktora ima tu. Pogotovo ova omladina vozi brzo, ne obraća pažnju, samo preko pruge preleti. Voz kada ide, mašine sviraju, javljaju, tako da ne možeš proći da ne čuješ. E jedino ko sluša muziku i telefon drži u rukama, onda zaboravi na voz", priča Ćelić.

Na prugama ŽRS postoji 248 prelaza, od toga 42 su na teritoriji Doboja, a šta je dovelo do fatalnog ishoda na prelazu u Bušletiću, na licu mjesta su pokušali da zaključe predstavnici institucija.

"Ja znam koji je zaključak. Zaključak je uvijek nepažnja učesnika u drumskom saobraćaju. Od specifičnih prelaza, bio je i jedan pružni prelaz na pruzi Kostajnica - Doboj, koji je prelazio preko dvokolosiječne pruge, ali je on ukinut izgradnjom nadvožnjaka", rekao je Goran Rajković, direktor Sektora za građevinske poslove ŽRS.

Voz uvijek ima prednost, ističu u ovom preduzeću, vozači moraju paziti na signalne znakove i poštovati ih kako bi se izbjegle tragedije.

"Od 2014. do 2022. statistika govori da smo imali 20 nastradalih, šest teže povrijeđenih i 17 lakše povrijeđenih. U 2022. na putnim prelazima ŽRS imali smo 14 nesreća i na sreću samo dva lakše povrijeđena lica i nadamo se da će do kraja godine tako da ostane", kazao je Rade Cvijanović, direktor Sektora za upravljanje, regulisanje saobraćaja, pristup i razvoj mreže ŽRS.

Kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze" trajaće do septembra, u istu su uključene brojne institucije, a Vesnu Vožni, pomoćnicu ministra saobraćaja i veza RS, pitali smo da li je imala negativnih iskustava prelazeći automobilom preko pružnih prelaza.

"Ne, nemam negativna iskustva, i moram priznati da se i ja rijetko zaustavim ispred znaka stop tamo gdje nema branik. Priznajem da griješim", navela je Vožnijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije