Društvo

Zeljković: Proces vakcinacije će potrajati

Zeljković: Proces vakcinacije će potrajati
Foto: Institut za javno zdravstvo RS | Zeljković: Proces vakcinacije će potrajati
Anja Matarugić

BANJALUKA - Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da kao i svake godine i ove godine Institut obilježava svjetsku sedmicu imunizacije.

"Poseban akcenat se ove godine stavlja na vakcinaciju protiv virusa korona", rekao je Zeljković.

Dodao je da svi građani moraju shvatiti koliki je značaj imunizacije, te da za sve informacije mogu obratiti Institutu i domovima zdravlja u RS.

"Proces vakcinacije će potrajati, molim građane za malo strpljenja", kazao je Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo, kazala je da iako je ove godine fokus na imunizaciji protiv virusa korone, ali da se ne smiju zaboraviti ni redovan proces vakcinacije.

"Nažalost podaci o obuhvatu redovne vakcinacije pokazuju da je došlo do pada. Imali smo dovoljan broj vakcina. Obuhvat dvije vakcine koje se daju u porodilištu obuhvat je dobar. Treća doza hepatitisa C obuhvat je 85 odsto za prošlu godinu", rekla je Aćimović.

Dodala je da je pad obuhvata petovalentnih vakcina primjetan i on iznosi 88 odsto.

"U predškolskoj dobi prima se četvorovalentna vakcinacina a njen obuhvat je 67 odsto, a MPR vakcinom je izuzetno nizak", navela je Aćimovićeva.

Istakla je da je nužno da se djeca redovno vakciniše da bi se izbjeglo izbijanje epidemije.

Zeljković kaže da je do sada 39.000 osoba u RS primilo je prvu dozu vakcina protiv virusa korona, a oko 19.000 i drugu dozu.

"Kada govorimo o kovid pasošima u RS postoji potvrda o vakcinaciji, samim tim kada osoba bilo gdje ode sa tom potvrdom bilo gdje u svijetu može se učitati QR kod", rekao je Zeljković i dodao:

"U slučaju ako odbijete npr. AstraZeneka vakcinu, morate čekati da dođe ta vakcina koju želite da primite. To ne znači da te osobe idu na začelje spiska".

Rekao je da je juče bio težak dan.

"Juče smo imali težak dan preminula je mlada porodilja zaražena virusom korona. Još jednom ponavljam da moramo imati visok stepen odgovornosti i poštovanja mjera", poručio je Zeljković.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije