Društvo

Zeljković: Skok zaraženih koronom očekivan, spremamo se za vrhunac talasa

Zeljković: Skok zaraženih koronom očekivan, spremamo se za vrhunac talasa
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Zeljković: Skok zaraženih koronom očekivan, spremamo se za vrhunac talasa

BANJALUKA - Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske, rekla je da je nagli skok zaraženih građana virusom korona nešto što je očekivano s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, nepoštivanje mjera, mali broj vakcinisanih i masovna okupljanja.

U prvih 15 dana januara značajno se povećao broj pacijenata koji dolaze na preglede u UKC, veliki je pritisak na primarni nivo, pacijenti dugo čekaju i ne mogu se naručiti na preglede kod porodičnog ljekara.

"Zadnjih dana smo imali veliki broj pregleda u prijemnim ambulantama u Urgentnom centru, dolazili su i bez uputnica i bez prethodnog pregleda porodičnog ljekara, bez urađenog testa što je inače preporuka da se uradi. Bio je veliki broj pregledanih, ali nije bio tako puno hospitalizovanih pacijenata. Nažalost, već zadnja dva dana raste i broj hospitalizovanih pacijenata i to je ono što smo očekivali. Tokom ovog talasa oboljevali su mlađi ljudi, sada se ta epidemija širi i među starijim, hroničnim bolesnicima i oni najčešće zahtijevaju hospitalizaciju", rekla je Zeljković gostujući na ATV.

Dodala je da je u ovom talasu klinička slika kod mlađih pacijenata blaža, pogotovo kod onih koji su vakcinisani. Upale pluća kod zdravih i vakcinisanih osoba sad nisu toliko česte. Govoreći o omikron soju, Zeljković je navela da stručnjaci upozoravaju na veliku zaraznost omikron soja, činjenica jeste da se infekcija brže širi i da mi imamo nagli porast zaraženih.

Ona kaže da epidemiolozi predviđaju da bi u februaru i martu moglo doći do značajnog broja oboljelih od gripa.

"Pratimo situaciju što se tiče ambulantnih pacijenata koji dolaze u Klinički centar. Ne radi se rutinsko testiranje na gripu. Testiranje se radi kod onih pacijenata koji su teži. Od početka ove sezone bilo je prijavljeno desetak pacijenata mčađe životen dobi i nije bilo teških kliničkih slika, nije bilo preminulih kada je gripa u pitanju. Bilo je slučajeva istovremene zaraze sa virusom korona i gripom, ali je i to prolazilo kao blaža klinička slika", rekla je Zeljković.

Na pitanje novinara da li tek možemo očekivati vrhunac ovog talasa, Zeljković je rekla da se za to spremaju te da svakodnevno osluškuju situaciju u okruženju.

Govoreći o smještajnom kapacitetu, Zeljković je rekla da je rukovodstvo UKC- uvijek nastojalo da bude korak ispred ove situacije i da su već početkom decembra formirali timove ljekara koji su pripravni u slučaju da bude bilo potrebno proširiti kapacitete za hospitalizovane pacijente. Za sad se pacijenti smještaju u Kliniku za infektivne bolesti koja je u cjelini u sistemu kovida.

"Nismo za sad imali organizacionih problema. Imamo dovoljno opreme, prostora i kapaciteta a spremni smo i u slučaju da situacija bude pogoršana", objašnjava doktorica.

Ona smatra da vakcinacija nije prošla onako kako su očekivali da će biti, veoma mali broj građana je vakcinisan, 30% i, kako kaže Zeljković, to nije dovoljno i plaćamo danak zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije