Društvo

Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru

Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru
Foto: Arhiva | Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru

BANJALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da se u Srpskoj prve količine ruskih vakcina "sputnjik pet" protiv virusa korona mogu očekivati u februaru.

"Kada je riječ o nabavci vakcina posredstvom Kovaks mehanizma, 400.000 naručenih za Republiku Srpsku trebalo bi da bude isporučeno u prvih šest mjeseci ove godine", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se uskoro može očekivati da EU donira odeređene količine "Fajzerove" vakcine protiv virusa korona.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je situacija stabilizovana posljednjih sedmica i da je cilj da broj zaraženih bude što manji.

"Tokom novogodišnjih praznika bilo je kršenja propisanih mjera, ali se nadam da to neće pogoršati situaciju kada je riječ o broju zaraženih. Još jednom pozivam građane da se pridržavaju propisanih mjera u borbi protiv virusa korona", rekao je Zeljković.

On je dodao da je u proteklom periodu epidemiološka situacija brzo varirala, te da niko ne može da predvidi kako će se dalje razvijati, zbog čega ne smije biti popuštanja u primjeni osnovnih mjera, nošenju zaštitnih maski, držanju distance i održavanju higijene.

Zeljković je istakao da je iz Srbije dopremljeno u Institut 13.500 vakcina protiv gripa, te da će narednih dana biti nastavljena vakcinacija.

"Vakcine koje je donirala Vlada Srbije biće distribuisane širom Srpske i u narednom periodu biće obaviještene one kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju. Svih 13.500 doza vakcina je besplatno za naše građane i očekujemo da se što veći broj građana odazove toj vakcinaciji", poručio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, akcenat će biti na ustanovama socijalne zaštite, domovima za stara lica, te drugim kategorijama koje mogu lako da razviju tešku kliničku sliku od gripa.

Zeljković je dodao da su januar i februar period kada se bilježi najveći broj oboljelih od virusa gripa.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević navela je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci trenutno na respiratoru 27 osoba, a u ostalim bolnicama 25.

Ona je dodala da svi parametri na dnevnoj i sedmičnoj osnovi i dalje zadržavaju trend pada, te da je u padu i broj hospitalizovanih, ali da je neophodno da svi zadrže odgovornost u predstojećem periodu vjerskih praznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije