Društvo

Pratite nas na Google news

Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru

Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru
Foto: Arhiva | Zeljković: Vakcina "sputnjik pet" stiže u februaru
Srna

BANJALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da se u Srpskoj prve količine ruskih vakcina "sputnjik pet" protiv virusa korona mogu očekivati u februaru.

"Kada je riječ o nabavci vakcina posredstvom Kovaks mehanizma, 400.000 naručenih za Republiku Srpsku trebalo bi da bude isporučeno u prvih šest mjeseci ove godine", rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da se uskoro može očekivati da EU donira odeređene količine "Fajzerove" vakcine protiv virusa korona.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da je situacija stabilizovana posljednjih sedmica i da je cilj da broj zaraženih bude što manji.

"Tokom novogodišnjih praznika bilo je kršenja propisanih mjera, ali se nadam da to neće pogoršati situaciju kada je riječ o broju zaraženih. Još jednom pozivam građane da se pridržavaju propisanih mjera u borbi protiv virusa korona", rekao je Zeljković.

On je dodao da je u proteklom periodu epidemiološka situacija brzo varirala, te da niko ne može da predvidi kako će se dalje razvijati, zbog čega ne smije biti popuštanja u primjeni osnovnih mjera, nošenju zaštitnih maski, držanju distance i održavanju higijene.

Zeljković je istakao da je iz Srbije dopremljeno u Institut 13.500 vakcina protiv gripa, te da će narednih dana biti nastavljena vakcinacija.

"Vakcine koje je donirala Vlada Srbije biće distribuisane širom Srpske i u narednom periodu biće obaviještene one kategorije koje imaju pravo na besplatnu vakcinaciju. Svih 13.500 doza vakcina je besplatno za naše građane i očekujemo da se što veći broj građana odazove toj vakcinaciji", poručio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, akcenat će biti na ustanovama socijalne zaštite, domovima za stara lica, te drugim kategorijama koje mogu lako da razviju tešku kliničku sliku od gripa.

Zeljković je dodao da su januar i februar period kada se bilježi najveći broj oboljelih od virusa gripa.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević navela je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci trenutno na respiratoru 27 osoba, a u ostalim bolnicama 25.

Ona je dodala da svi parametri na dnevnoj i sedmičnoj osnovi i dalje zadržavaju trend pada, te da je u padu i broj hospitalizovanih, ali da je neophodno da svi zadrže odgovornost u predstojećem periodu vjerskih praznika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Marketing tim / 23.04.2021 09:08

Član uprave Central osiguranja d.d. Željko Pervan danas je u Sarajevu potpisao dvogodišnji ugovor s najboljom bosanskohercegovačkom plivačicom Lanom Pudar, a koja ovim ugovorom postaje novo zaštitno lice poduzeća.

Central osiguranja d.d. | Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje već tradicionalno, osim kulturnih i ostalih društvenih događaja, sponzorira razne sportske kolektive i pojedince širom Bosne i Hercegovine, bili oni profesionalni, amaterski ili rekreacijski. Takav vid podrške daje izrazit značaj razvoju zajednice, lokalnih sportskih klubova i pojedinaca.

„Upornost, trud i talent mlade Lane Pudar, njene obitelji i trenera su osigurali vrhunske rezultate. Čast nam je pružiti podršku tako pozitivnoj ljudskoj i sportskoj priči, a koja može biti samo inspiracija mladima i društvu općenito. Uspjeh i izvrsnost su vrijednosti kojima se u svom poslovanju vodi i Central osiguranje“, izjavio je član uprave društva Željko Pervan.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Lana Pudar će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ljetnim Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju. Do igara će se posvetiti pripremama u svjetskim plivačkim centrima i sudjelovati na raznim poznatim svjetskim natjecanjima. 

„Zahvaljujem se Central osiguranju  što je prepoznao moj trud i moje rezultate koje sam postigla u prethodnom razdoblju. U plivanju kao i u osiguranju, nikada se ne smijemo oslanjati na sreću, već isključivo na kvalitetan i predan rad. Mislim da je upravo to osnovna poveznica koja spaja Central osiguranje kao jednog od lidera na tržištu osiguranja u BiH i sportaše koje postižu vrhunske rezultate. Za mlade ljude podrška jedne ovako velike kompanije mi znači puno i daje mi sigurnost i mir pred sve ove nastupe. Vjerujem da ćemo u idućem periodu zajednički ostvariti velike uspjehe“, izjavila je Lana Pudar.

Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.
Foto: Central osiguranja / Lana Pudar novo zaštitno lice Central osiguranja d.d.

Central osiguranje svoje resurse usmjerava u razvoj novih procesa i ponuda, a Lana je prepoznata kao netko tko će na najbolji način predstavljati sve ono što Central osiguranje predstavlja i čemu teži u svom poslovanju i djelovanju u široj društvenoj zajednici.

Najčitanije