Društvo

Zeljković: Vakcinacija prosvjetnih radnika jako bitna

Zeljković: Vakcinacija prosvjetnih radnika jako bitna
Foto: RTRS | Zeljković: Vakcinacija prosvjetnih radnika jako bitna

BANJALUKA - U Osnovnoj školi "Vojislav Ilić" u banjalučkom naselju Krupa na Vrbasu danas je počela vakcinacija prve grupe prosvjetnih radnika u Republici Srpskoj u okviru treće faze imunizacije.

Početku vakcinacije prosvjetnih radnika prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković i ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Zeljković je rekao da je bitno da se svi građani vakcinišu kako bi se epidemija što prije završila.

On je istakao da je jako bitna vakcinacija prosvjetnih radnika kako bi bili zaštićeni i spremni za novu školsku godinu.

"U skladu sa planom, Institut će vršiti vakcinaciju u ostalim osnovnim i srednjim školama. Sama vakcinacija zavisi od epidemiološke situacije, a trudićemo se da obuhvatimo što više škola kako bi do kraja ljeta imali što veći broj vakcinisanih prosvjetnih radnika", rekao je Zeljković.

Zeljković je rekao da će Institut zajedno sa resornim ministarstvom i u narednom periodu dogovarati plan vakcinacije prosvjetnih i radnika u kulturi na sedmičnom nivou, kako bi se što efikasnije odvijao ovaj proces.

"Svi radnici u oblasti prosvjete i kulture imaju pravo da biraju koju vakcinu žele, a mogu i u bilo kom momentu da se odluče da budu vakcinisani", rekao je Zeljković.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je značaj što je počela vakcinacija prosvjetnih i radnika u oblasti kulture u Srpskoj, kako bi se stvorili uslovi da se od naredne školske godine odvija nastava u redovnom režimu.

Trivićeva je, koja je u Osnovnoj školi "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu kod Banjaluke prisustvovala početku vakcinacije prosvjetnih radnika, izrazila zadovoljstvo što se veliki broj prosvjetnih radnika, ali i radnika u kulturi, prijavio za vakcinaciju.

"Time su pokazali da shvataju koliki je značaj ovog procesa, kako bi, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, nastava u novoj školskoj godini počela odvijati u normalnom režimu. Važno je da iskoristimo naredni period i da vakcinišemo što veći broj prosvjetnih radnika do početka nove šolske godine", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da se za vakcinaciju za sada prijavilo oko 75 odsto zaposlenih po određenoj ustanovi, ali da se spiskovi i dalje dopunjavaju.

Trivićeva je navela da je vakcinacija prosvjetnih i radnika u kulturi danas počela u pet gradova, odnosno opština širom Srpske, te da će se plan i dinamika vakcinacije raditi u skladu sa onom koju bude dostavljao Institut za javno zdravstvo Srpske.

Direktor Osnovne škole "Vojislav Ilić" u Krupi na Vrbasu Rajka Čajić izrazila je zadovoljstvo što je počela vakcinacija prosvjetnih radnika, koja će značajno doprinijeti borbi protiv pandemije virusa korona i vraćanju normalnom životu.

"Uspješno smo odgovorili problemima i izazovima koji su se javili u proteklom periodu, zahvljajući podršci republičkim institucijama, te smo uz čuvanje zdravlja djece i naših radnika uspjeli i da održimo nastavni proces", rekla je Čajićeva.

Ona je navela da se oko 80 odsto radnika ove škole prijavilo za vakcinaciju, te rekla da to treba da učine svi, kako bi zaštitili sebe i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije