Društvo

Zeljković: Vakcinacijom onemogućiti razvoj teže kliničke slike

Zeljković: Vakcinacijom onemogućiti razvoj teže kliničke slike
Foto: N.N. | Zeljković: Vakcinacijom onemogućiti razvoj teže kliničke slike

BANJALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković pozvao je građane da se u što većem broju vakcinišu protiv virusa korona jer je to najbolji način da zaštite zdravlje i onemoguće da virus razvije težu kliničku sliku.

Zeljković je istakao da je ljetni period, kada je još niska frekvencija novih slučajeva, jedinstvena prilika da građani zaštite svoje, ali i zdravlje svojih ukućana, rodbine, prijatelja, kolega.

"Republika Srpska raspolaže dovoljnom količinom vakcina, te građani imaju mogućnost da izaberu", rekao je Zeljković Srni.

On je napomenuo da je prije vakcinacije neophodno da se građani konsultuju sa svojim ljekarom, ukoliko imaju neko od većih oboljenja ili specifičnih zdravstvenih stanja.

"Takođe im i Institut, ali i sve druge zdravstvene ustanove, stoje na raspolaganju ukoliko su im potrebne dodatne informacije o vakcini ili procesu vakcinacije", rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, vakcine konstantno stižu u Republiku Srpsku, a do sada je u Srpsku stiglo ukupno više od milion vakcina.

"Svaka osoba koja je vakcinisana ima prednost u odnosu na one koje to nisu, jer u slučaju da se zaraze neće razviti tešku kliničku sliku", pojasnio je Zeljković.

On očekuje da će, kada je riječ o vakcinaciji, najdisciplinovaniji biti oni koji su prebolovali virus korona i imali tešku kliničku sliku, jer su osjetili kako izgleda kada im je život ugrožen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije