Društvo

Zemaljski muzej BiH postao naučna baza Univerziteta u Sarajevu

Zemaljski muzej BiH postao naučna baza Univerziteta u Sarajevu
Foto: VLADA KS | Zemaljski muzej BiH postao naučna baza Univerziteta u Sarajevu

SARAJEVO - Direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić i rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj potpisali su danas ugovor kojim ovaj muzej službeno postaje nastavna, naučna i umjetničkoistraživačka baza od posebnog značaja za Univerzitet.

Ovom potpisivanju prisustvovali su premijer KS Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić.

Ovim se konačno rješava agonija kroz koju prolazi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u proteklih skoro 30 godina, jer će se na godišnjem nivou za funkcionisanje ove ustanove izdvajati preko 800.000 KM. Osim sistemskog rješavanja dobrog dijela finansiranja Zemaljskog muzeja BiH, ovim se spajaju dvije važne naučnoistraživačke ustanove.

Rektor Škrijelj istakao je da je ovo veliki dan za Zemaljski muzej i Univerzitet u Sarajevu, zahvaljujući Vladi KS i njenom strateškom opredjeljenju da doprinese održavanju i opstanku jedne od državnih institucija koja je već tri decenije ostavljena da živi od grantova koji znače neizvjesnu budućnost.

"Potpisivanjem ugovora, od danas uposlenici Zemaljskog muzeja, preko UNSA, imaju više od  800.000 KM sigurnih sredstava na godišnjem nivou. To je po prvi put u poslijeratnom periodu da Vlada KS daje poticaj, podršku i stabilan oslonac za rad i razvoj ove ustanove", naglasio je Škrijelj.

Po njegovim riječima, predviđene su i druge aktivnosti UNSA i Zemaljskog muzeja u jačanju kapaciteta ove ustanove od značaja za BiH. Zahvalio je i čestitao Vladi KS na senzibilitetu koji je iskazala prema Zemaljskom muzeju, ali i Univerzitetu koji u ovoj ustanovi dobija nastavnu bazu i oslonac za akademsko osoblje i studente, ali i naučne istraživače izvan BiH, te za međunarodnu razmjenu studenata.

"Riješili smo agoniju kroz koju prolazi Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. Svaka marka uložena u istraživanje i razvoj višestruko se vraća kroz ekonomsku aktivnost. Da bi napredovala, društva ulažu u istraživanje. To nije jasno onima koji su doveli do ove agonije. Nama u Vladi Kantona Sarajevo, naučnoistraživački rad je jedan od prioriteta. Potpisivanjem ugovora Univerziteta u Sarajevu i Zemaljskog muzeja BiH, ovaj muzej službeno je postao nastavna, naučna i umjetničkoistraživačka baza od posebnog značaja za UNSA", rekao je premijer KS Edin Forto.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, osnovan 1888. godine, predstavlja najstariju muzejsku ustanovu u BiH koja svojim zbirkama i arhivskom građom materijalno svjedoči o istoriji ovih prostora. Uloga i naučnoistrazivački značaj Zemaljskog muzeja su nemjerijivi, a tokom decenija postojanja baštinio je najznačajniji dio kulturnog i nacionalnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije