Društvo

Ženama omogućeno besplatno knjiženje imovine stečene u braku

Ženama omogućeno besplatno knjiženje imovine stečene u braku
Foto: Srna | Ženama omogućeno besplatno knjiženje imovine stečene u braku

MRKONJIĆ GRAD - U postupku uspostavljanja jedinstvene evidencije o nepokretnostima u Republici Srpskoj, ženama je omogućeno da se besplatno upišu kao vlasnici imovine stečene u braku, rečeno je na okruglom stolu o rodnoj ravnopravnosti u imovinskim pravima koji je održan danas u Mrkonjić Gradu.

Jedan od uvodničara na okruglom stolu u organizaciji Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) Tanja Bosančić rekla je da je veoma važno da građani, posebno žene, znaju prednosti uspostavljanja nove evidencije o nepokretnostima, odnosno kada dobiju poziv za izlaganje podataka o nepokretnostima i utvrđivanje prava na nepokretnostima, i to u opštinama kao što je Mrkonjić Grad gdje je ovaj proces nedavno počeo.

"Činjenica da žene u velikom procentu nisu vlasnice svojih kuća ili stanova dovodi ih ne samo u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce, već ih čini i ekonomski zavisnim ili komplikuje podjelu imovine stečene u braku", rekla je Bosančićeva.

Ona je naglasila da RUGIP upravo putem organizacije okruglih stolova širom Srpske, ali i drugim aktivnostima nastoji da podigne svijest javnosti o značaju evidentiranja vlasništva i ravnopravnosti polova u ovoj oblasti.

"Okrugle stolove i druge aktivnosti organizujemo u okviru projekta `Registracija nepokretnosti`, a uz podršku švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH-CILAP, a partneri su nam sve institucije i nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava građana, posebno žena", naglasila je Bosančićeva.

Konsultant za pitanja rodne ravnopravnosti na CILAP projektu Saša Savičić rekao je da je u BiH običajno pravo da se žene odriču svoje imovine u korist muških članova porodica.

"Žene na selu koje nisu vlasnice zemljišta ne mogu, recimo registrovati poljoprivredno gazdinstvo, podići kredit, da ne govorimo o prodaji imovine i direktnoj finansijskoj koristi, podjeli imovine nasljednicima i slično", rekao je Savičić.

On je naglasio da u tom smislu treba pozdraviti napore RUGIP-a uložene u organizaciju ovakvih okruglih stolova.

U radu okruglog stola u Mrkonjić Gradu učestvovali su predstavnici organizacija i institucija iz Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera i Ribnika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije