Društvo

Žene slabo zastupljene u medijima

Žene slabo zastupljene u medijima
Foto: N.N. | Žene slabo zastupljene u medijima

TREBINJE - Žene u BiH slabo su zastupljene u medijima, u čemu rodnim stereotipima i predrasudama doprinose i muškarci, ali i žene same, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo Udruženje građana "Novi put", čije je sjedište u Mostaru.

Istraživanje, koje je sprovedeno u pet štampanih medija i šest onlajn portala, gdje je za dva mjeseca pregledano oko 10.000 vijesti, samo 17% vijesti, odnosno oko 1.700 vijesti ticalo se žena uopšte.

"Samo šest procenata od ukupnog broja vijesti odnosilo se na one vijesti koje su se ticale mira i bezbjednosti, ekonomije i rodno zastupljenog nasilja, a da su u svemu tome glavni akteri bile žene", kazala je Abida Pehlić iz Udruženja "Novi put".

Ona dodaje da je najviše zabrinjava znatna prisutnost rodnih stereotipa i predrasuda, što takođe doprinosi daljem ukorjenjivanju daljih društvenih predrasuda.

"Mi smo došli do zaključka da ima i veoma mnogo žena koje i podržavaju i odražavaju rodne stereotipe i predrasuda, pa i kada se dešava nasilje u porodici, ni medijski se ne traže odgovori na same uzroke, već se više senzacionalistički izvještava o posljedicama", kazala je Pehlićeva, uz tvrdnje da bi mediji trebalo više da se pozabave pozadinom ovog problema.

Ona je napomenula da su mediji u posljednje vrijeme ipak napravili izvjesne pomake u ovom problem, iako to još nije dovoljno, o čemu govori i podatak da su žene, iako nominalno brojnije u BiH, mnogo manje prisutne u medijima nego muškarci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije