Društvo

Žene u novinarstvu u BiH su često meta raznih napada, uvreda i prijetnji

Žene u novinarstvu u BiH su često meta raznih napada, uvreda i prijetnji
Foto: Ilustracija | Žene u novinarstvu u BiH su često meta raznih napada, uvreda i prijetnji

BANJALUKA - Mnoge novinarke u BiH smatraju da su češće izložene napadima i uvredama u odnosu na muške kolege samo zato što su žene, te da su bile mete napada i zbog pitanja koja su postavljale u okviru svog novinarskog posla.

"Generalno smatram da više napadaju na žene jer smatraju da mi nismo jake i čvrste kao muškarci, od kojih više strahuju. Svaki dan imamo neki takav slučaj, jer nas smatraju slabijim, ali se u većini slučajeva pokaže da smo jače i čvršće u tim stvarima i da se lakše izborimo s takvim ljudim, koji su skloni vrijeđanju, pogotovo onda kada nemaju argumente za demanti", kazala je Vida Đukić, novinarka "EuroBlica".

Prema njenim riječima, najviše takvih napada i psovki dolazi od "sitnih" političara ili funkcionera koji nisu na visokom položaju, a smatraju da su bitni.

Naglasila je da je lično bila verbalno napadnuta u nekoliko navrata jer se ljudima nisu svidjela pitanja koja je postavljala.

"Takvi napadi se obično završe na psovkama i bezobraznim postupcima. Nedavno smo u redakciji imali slučaj kada je koleginici muškarac ozbiljno prijetio, iako se ona samo javila na telefon i nije bila autor teksa koji ga je izrevoltirao", rekla je Đukićeva.

Meliha Smajkić, novinarka "Dnevnog avaza" naglašava da su novinarke definitivno više izložene napadima od muških kolega.

"O tome govorim iz vlastitog iskustva i bez obzira na fizički napad koji sam, nažalost, iskusila prije nekoliko dana, svjedočila sam brojnim situacijama kada su moje koleginice bile izložene neprimjerenom ponašanju ili nekim prijetnjama", navodi Smajkićeva te dodaje da su novinarke puno više izložene i onlajn napadima.

Kazala je da su u nedavnom napadu koji joj se desio njene kolege bile izložene verbalnim prijetnjama, dok su na nju akteri napada fizički nasrnuli.

Svjetlana Gajić, novinarka "Glasa Srpske", smatra da napadi na novinare nemaju veze s polom.

"Moguće je da se napadači u nekim slučajevima osile i postaju bezobrazniji kad vide da se radi o ženi novinaru, ali smatram da to nije pravilo", rekla je Gajićeva.

Dodala je da nikad nije doživjela fizički napad tokom obavljanja novinarskog zadatka, ali joj jesu upućivane prijetnje i uvrede i to putem društvenih mreža.

"U mom slučaju se desilo da napadači najprije vrijeđaju medijsku kuću za koju radim, a potom su nastavili s uvredama na polnoj osnovi. Te uvrede i dalje stoje na stranici političkog pokreta koji je organizovao javni linč protiv mene i koji takve napade protiv svih neistomišljenika organizuje skoro svakodnevno", navela je Gajićeva.

Ana Bencun, novinarka Srpske novinske agencije (Srna), kazala je da joj se nije dogodilo da bude napadnuta.

"Smatram da je posao takav da su svi ugroženi u istoj mjeri, bez obzira na to da li su muškarci ili žene. Ako se desi napad na novinara, do njega je došlo zbog određenog nezadovoljstva izazvanog društvenim ili političkim previranjima", smatra Bencunova.

Maja Isović-Dobrijević, novinarka portala Buka, navela je da su u BiH na meti podjednako i muški i ženski novinari.

"Generalno je položaj žena u BiH veoma loš, pa se možda stiče uvid da su i u ovom segmentu žene u lošijem položaju od muškaraca, ali one ozbiljne i po život opasne prijetnje dobijaju novinari bez obzira na pol", navodi Isović-Dobrijevićeva.

Dodala je da posljednja istraživanja koja govore da su ljudi sve tolerantniji na napade na novinare poražavajuća, te da struka treba da se uključi kako bi se poboljšao položaj novinara i novinarki.

"Neophodno je da se zakonski napad na novinara tretira kao napad na službeno lice", ističe Isović-Dobrijevićeva te dodaje da su novinari danas na meti, kako običnih ljudi, tako i političara i svih ostalih struktura.

*Tekst je nastao u saradnji s "BH novinarima" u okviru projekta "Jačanje mreže novinarki u Bosni i Hercegovini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije