Društvo

Zimovanje na pragu, skijaši stižu iz cijele Evrope

Zimovanje na pragu, skijaši stižu iz cijele Evrope
Foto: Velibor Tripić | Zimovanje na pragu, skijaši stižu iz cijele Evrope

JAHORINA, BJELAŠNICA - S obzirom na to da je zimovanje na pragu, bh. planine spremno dočekuju predstojeću sezonu, a kako navode sagovornici "Nezavisnih", ove godine bi posjećenost mogla biti najveća dosad.

Naime, gosti pristižu iz svih dijelova Evrope, a tu su i posjetioci koji prvi put dolaze na skijanje na bh. planine.

Iz Olimpijskog centra "Jahorina" kazali su za "Nezavisne" da su sigurni da će predstojeća sezona biti istorijska.

Dodaju da najveću posjećenost očekuju upravo u periodu od 1. do 4. decembra, koji je rezervisan za "Jahorina Ski Opening", u sklopu kojeg će uživati ljubitelji skijanja i noćnog provoda.

"Očekujemo povećan broj gostiju iz Britanije, a veliki broj posjetilaca očekujemo i iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Italije i Austrije", kazali su Olimpijskog centra. 

Istakli su da već sad imaju zadovoljavajuću popunjenost kapaciteta, i to naročito u vrhuncu sezone, koji svakako predstavlja dan uoči Nove godine. Zbog očekivane dobre sezone povećali su i broj instalacija vertikalnog transporta, koje će biti popraćene novim stazama i veznim putevima, ali i novim kilometrima osvijetljenih staza za noćno skijanje.

"One najmlađe, a i odrasle koji vole sankanje obradovaće ubrzo realizacija projekta izgradnje staze dužine 600 metara i širine pet metara", kazali su iz Olimpijskog centra.

I u Ski-centru "Bjelašnica - Igman" očekuju najbolju turističku sezonu dosad.

"Već imamo veliki broj upita, a zanimljivo je što ove godine dolaze iz novih turističkih zemalja koje nismo imali prethodnih godina", kazali su iz ovog ski-centra.

Kako dalje objašnjava za "Nezavisne" Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga Ski-centra "Bjelašnica", najviše je posjetilaca iz komšijskih zemalja, a to su Srbija i Hrvatska.

"Slovenci su naši redovni gosti, ali ove godine se javlja njih dosta i iz Austrije, Turske i Švedske", kaže Smajkan.

Prema njegovim riječima, radi se o velikim turističkim grupama koje zakazuju termine u vrhuncu sezone.

"Svaka sezona nam je od prethodne bolja za 10 odsto, a to se vidi i po finansijskom rezultatu", kazao je Smajkan, dodavši da su zbog toga ove sezone proširili svoje kapacitete.

"Izgradili smo snježni park za sankanje, a i imamo izgrađene parkove za snowboarding. Za one mlađe ili malo neiskusnije skijaše omogućićemo pristup za najlakšu i najpopularniju stazu, tzv. stazu kolijevku", kazao je Smajkan.

Turističke organizacije su takođe spremne za ovu zimsku sezonu, te kako su kazali iz Turističke organizacije "Vuković" iz Prijedora, najveće je interesovanje građana za skijanje.

Iz Turističke agencije "Sol Azur" iz Sarajeva su kazali da su neki kapaciteti već popunjeni, a to je ove godine za poznato "Šankanje" na Vlašiću.

"Početkom decembra na Jahorini očekujemo Ski Open, tako da za ovo imamo veliki broj upita", kazali su iz ove turističke agencije.

Dodali su da se javlja i veliki broj posjetilaca iz susjednih zemalja i inostranstva.

"Kao i svake godine, popularna nam je sezona skijanja, koja traje od decembra do marta", kazali su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije