Društvo

"Zimska čarolija" odoljela inflaciji

"Zimska čarolija" odoljela inflaciji
Foto: Sanja Čakarević | "Zimska čarolija" odoljela inflaciji

DOBOJ - Da bi sačuvali prošlogodišnje i privukli nove mušterije, privrednici koji su u "Zimskoj čaroliji" ponudili svoje proizvode i usluge odlučili su kažu da ne podižu cijene.

Iako je za proizvođače rakije godina na izmaku bila teška, Ivana Bijelić koja po treći put učestvuje na ovoj manifestaciji nam priča da cijena ovog pića koje nađe put do ljubitelja dobre kapljice nije rasla.

"Iskreno da vam kažem, mi smo se potrudili da odolimo svim ovim poskupljenjima i nekako da izađemo u susret našim kupcima, pa su nam cijene ostale iste. Jeste bilo teško nabaviti šljivu jer mi većinu šljive otkupljujemo. Godinama unazad od istih ljudi poručujemo šljivu. Mnogo manje količine su bile i mnogo veća cijena, ali izdržalo se. Bude boljih godina, bude lošijih i nismo sebi dozvolili da jedna loša godina utiče na to da mi odmah podižemo cijene. Ne. Izdržaćemo ovu godinu, a vidjećemo šta će nam sljedeća donijeti. Iste su cijene kao i prošle godine zato što ja uvijek to volim da kažem, nije nam u cilju da zaradimo neki ogroman novac, nego samo da stvorimo neku priču koja je isključivo vezana za našu porodicu", ispričala je Bijelićeva.

Afrička kuga podigla je pred kraj godine cijenu prasića u nebo, ali Nemanja Đalić poručuje da ljubitelji pljeskavica, ćevapa, čvaraka na njihovom šandu mogu da u ovim delicijama uživaju po prihvatljivim  cijenama.

"Korekcija je svakako bilo, ali zahvaljujući nekim našim partnerima sa kojima već godinama sarađujemo, održali smo da su cijene u koliko toliko normalnom nivou...Tokom prethodne tri 'Zimske čarolije' mušterije su najviše tražile našu pljeskavicu i naše čvarke... Zahvaljujući našim posjetiocima iz godine u godinu širimo našu ponudu. Ove godine u ponudi, tradicionalno jela sa roštilja, hladne plate, topli čvarci i ove godine ekskluzivno jedan proizvod u ponudi, a to je zimski sladoled", rekao je Đalić, ne otkrivši o kakvom sladoledu se radi.

Nakon jela i pića red je i da se zasladi, pa posjetioci "Zimske čarolije" na štandu Sofije Božić mogu kupiti medenjake, keksiće sa pudingom, posne kuglice, karamelizovane jabuke, kejk popsove, a našu pažnju su privukle svijeće od sojinog voska koje doduše nisu jestive, ali mogu poslužiti kao suvenir.

"Vidjela sam na nekim stranicama reklamiraju sojin vosak i svijeće, pa mi je to privuklo pažnju i onda sam se malo raspitala na internetu kako se pravi i vidjela da sam da je dosta jednostavnije nego parafin. I kupila sam jedan kilogram voska da isprobam i oduševila sam se, pa sam odlučila da pređem skroz na sojin vosak. Mislim da je dosta jednostavniji proces nastanka svijeća, imala sam komplikacije dok sam pravila parafinske, međutim ovo je stvarno po meni jako jednostavno, zdravije je pošto je od biljnih masti napravljeno. Imamo silikonske kalupe, proces hlađenja je pet, šest sati, treba na sobnoj temperaturi da se hladi, ne smije se naglo hladiti, može da pukne svijeća", objasnila je Sofija koja po prvi put učestvuje u "Zimskoj čaroliji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije