Društvo

Živanovići dobili bespovratna sredstva iz fondova EU

Živanovići dobili bespovratna sredstva iz fondova EU
Foto: Srna | Živanovići dobili bespovratna sredstva iz fondova EU

BIJELJINA - Domaćinstvo Dragana Živanovića iz Donjeg Crnjelova je iz fondova EU posredstvom Gradske uprave dobio 100.000 KM bespovratnih sredstava za izgradnju skladišta za poljoprivredne proizvode, te su ga tim povodom danas posjetili predstavnici grada Bijeljina.

Živanović, koji se bavi povrtarstvom na oko 15 hektara, rekao je da će mu novo skladište, površine 700 metara kvadratnih, poslužiti za čuvanje kupusa, luka, krompira i paprike.

"Prethodno sam u betonsku konstrukciju skladišta uložio oko 80.000 KM, a od EU, odnosno projekta `EU za biznis` dobio sam 50.000 evra", rekao je Živanović koji trenutno u skladištu čuva 50 tona kupusa.

Živanović je naveo da najviše sarađuje sa fabrikom "Sava", velikim marketima, te prodaje robu na Agro-tržnom centru, kao i da mu, osim sezonskih radnika, pomažu supruga i dvoje djece.

Njega su danas posjetili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i njegov zamjenik Predrag Jović koji je istakao da je ovo primjer da je moguće dobiti novac iz fondova EU, te preporučio i drugim loklanim zajednicama da se ugledaju na Semberiju.

On je objasnio da je Bijeljina prva u BiH prepoznala značaj ovakvih fondova za unapređenje poljoprivrede i u Agrarnom fondu zaposlila stručnjake koji su posrednici između semberskih proizvođača i EU.

"Proizvođači uglavnom ne znaju da popune obrasce za konkurisanje u projektima i tu smo odlučili da im damo bezrezervnu podršku. Ove godine će biti otvoren IPA dva poziv Unije za fond vrijedan 30 miliona KM i jedino će od nas zavisiti hoćemo li dobiti dio tog novca", rekao je Jović.

On je naglasio da je osnovni uslov za apliciranje za bespovratni grant bio da poljoprivredni proizvođač posjeduje građevinsku dozvolu.

"Nažalost, od ukupno 3.500 registrovanih gazdinstava, samo dva-tri poljoprivrednika imaju građevinsku dozvolu. Grad Bijeljina se trudi da olakša poljoprivrednicima dobijanje dozvole, a sa resornim ministarstvom ćemo pokušati da utičemo na izmjenu Zakona o poljoprivredi i na taj način ostvarimo još olakšica", rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije