Društvo

Živinicama neophodna pomoć: Poplavljeno više stotina objekata

Živinicama neophodna pomoć: Poplavljeno više stotina objekata
Foto: N.N. | Živinicama neophodna pomoć: Poplavljeno više stotina objekata

ŽIVINICE - Više od 400 stambenih, pomoćnih i poslovnih objekata poplavljeno je u nekoliko naselja na području Živinica usljed izlijevanja rijeka Gostelje, Oskove i Spreče, podaci su Civilne zaštite grada Žvinice. Procjena štete tek će uslijediti, a iz Živinica već sada najavljuju da će tražiti pomoć viših nivoa vlasti.

U naseljima Đurđevik, Maline i Strašanj poplavljeni su stambeni objekti, firme, poljoprivredno zemljište itd. Naselje Strašanj, koje se nalazi između rijeka Oskove i Spreče, ponovo je poplavljeno, a mještani su ogorčeni što se ovaj scenario ponavlja. Među njima je i Mehmed Škaljić. Rijeka Oskova mu je uništila oko 30 dunuma zasijanih kornišonom, a rijeka Spreča imanje oko kuće, povrće, dvorište, sijeno za stoku i ogrev za zimu.

"U kućama ne možeš poslije riješiti vlagu. Otišla mi je i hrana za stoku. Sve mi je otišlo. Ovce i ćurke sam podigao na prvi sprat prazne komšijine kuće. Ne znam čime da ih hranim kada mi je otišlo sijeno. Ne znam šta ću i kako ću ovo izmoći", ispričao je Mehmed. Naglasio je da je i u proteklim poplavama slično prošao, a novčanu podršku nije dobio. S druge strane ulice iste muke muči Anto Bećarević. Njemu je prije dva dana prvo Oskova poplavila imanje, a onda sa druge strane došla je i rijeka Spreča. Dva dana već tim Federalne uprave civilne zaštite ispumpava vodu.

"Kada je Oskova došla, stavljao sam neku zaštitu, a da nisam bilo bi metar vode u kući. Onda je došla Spreča, poplavila ljetnu kuhinju, zgradu, garažu, dvorište. Spužvama smo kupili da nam voda ne navali u kuću", ispričao je Anto i prisjetio se pretohodnih poplava, kada je imao ogromnu materijalnu štetu, a dobio mizeran iznos odštete.

Iz Civilne zaštite grada Živinice kažu kako se štete isplaćuju po prilivu novca za ove namjene. Pretežno je za 2014. godinu bilo sredstava za oko 20% od ukupne štete na objektima.

"Ta pomoć je nedostatna, ona se dodjeljuje spram odobrenih sredstava i veličine procijenjene štete u procentualnom iznosu za sve građane grada Živinice", pojasnio je Amir Kamberović iz Civilne zaštite i naglasio da će ovaj grad tražiti pomoć viših nivoa vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije