Društvo

Životi građevinaca u RS na kocki

Životi građevinaca u RS na kocki
Foto: N.N. | Životi građevinaca u RS na kocki

BANJALUKA - Uprkos apelima sindikalaca da bude povećana bezbjednost građevinaca i pojačanim kontrolama inspektora, njihovi životi i dalje su najčešće na kocki, o čemu svjedoče i podaci Inspektorata RS prema kojima su za devet mjeseci ove godine od ukupno sedam smrtnih slučajeva na radnom zadatku, tri bila u sektoru građevinarstva.

Kada se govori o opasnim zanimanjima, prvo što većini pada na pamet su poslovi poput vatrogasca, policajca, deminera ili vojnika, ali kada se pogledaju podaci Inspektorata RS, najnesigurnije je raditi u sektoru građevinarstva, gdje je statistika iz godine u godinu neumoljiva. 

Posao na građevini, kako navode u Inspektoratu, lani je odnio šest života, godinu ranije četiri, a 2016. godine tri. Takođe, za te tri godine gradeći kuće, zgrade i druge objekte teško je povrijeđeno 38 radnika.  

"Od januara do septembra ove godine u dijelu nadležnosti inspekcije rada dogodilo se pet smrtnih slučajeva, od čega tri u građevinarstvu, jedan u elektroprivredi i jedan u ostalim djelatnostima. Prema podacima tehničke inspekcije, za devet mjeseci u sektoru rudarstva dogodile su se dvije smrtne povrede", rekli su u Inspektoratu RS.

Naveli su da je za devet mjeseci ove godine zabilježeno i 67 težih povreda radnika i to 14 u šumarstvu i drvnoj industriji, osam u građevinarstvu, četiri u elektroprivredi i 41 u ostalim djelatnostima.

"Sektoru građevine, kao jednoj od najrizičnijih djelatnosti se posvećuje posebna pažnja i ta djelatnost se kontinuirano kontroliše. Najčešće nepravilnosti koje su inspektori utvrdili na terenu u oblasti građevinarstva se odnose na organizovanje poslova zaštite na radu, vršenje periodičnih pregleda sredstava rada i opreme, obezbjeđenje upotrebnih dozvola za opremu, osposobljavanje radnika za bezbjedan i zdrav rad, obilježavanje i isticanje oznaka za zaštitu i zdravlje radnika", naveli su u Inspektoratu i dodali da su među najrizičnijim djelatnostima i elektroprivreda, šumarstvo i drvna industrija u kojima se, posmatrano po godinama, kontinuirano dešavaju povrede na radu.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić za “Glas Srpske” kaže da najveći broj građevinaca gine jer objekti nisu zaštićeni, te da je to problem broj jedan.

"Došli smo u situaciju da molimo poslodavce da obezbijede objekte, a samim tim i radnike. Smatram da je neophodno pooštriti kazne i za poslodavce i same radnike koji krše propise jer nema drugog načina da se sačuvaju žive glave. Radnik koji ne nosi zaštitnu opremu koju mu nabavi poslodavac zaslužuje da bude kažnjen", kategorična je Vrabičićeva.  

Kazne

U Inspektoratu RS su istakli da je republička inspekcija rada za devet mjeseci ove godine izvršila 3.937 kontrola, od čega su u njih 1.314 ili 33 odsto utvrđene nepravilnosti.

"Subjektima je izrečeno 1.007 upravnih mjera, izdato je 377 prekršajnih naloga u vrijednosti od 732.150 KM, a podneseno je i 79 prekršajnih prijava", naglasili su u Inspektoratu.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije