Društvo

Pratite nas na Google news

Zlostavljali đaka i sve snimali telefonom

Zlostavljali đaka i sve snimali telefonom
Foto: N.N. | Zlostavljali đaka i sve snimali telefonom
Zlatan Čekić

CAZIN - Slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio prije nekoliko dana u Drugoj srednjoj školi u Cazinu, te potom postao viralan na društvenim mrežama proizveo je veliki broj reakcija i zgrozio javnost Unsko-sanskog kantona, nakon čega su reagovale nadležne institucije te se čeka odluka Tužilaštva USK.

Na objavljenom snimku se vidi kako dvojica učenika zlostavljaju kolegu koji nemoćno sjedi u školskoj klupi i nije u stanju da se odbrani, te pritom sve snimaju mobilnim telefonom.

U policiji su nam potvrdili kako su, nakon što im je prijavljen slučaj, reagirali i potom u prisustvu roditelja učenika, te predstavnika Centra za socijalni rad iz Cazina saslušali sve aktere ovog nemilog događaja.

"Radi se o vršnjačkom nasilju koje se promovira putem društvenih mreža. U postupak je uključeno Tužilaštvo USK i nakon što se provede cjelokupna istraga tužilac će okarakterisati o kakvom se djelu radi i odrediti odgovarajuće mjere", kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

U rukovodstvu škole ističu kako su reagovali odmah po saznanju da postoji snimak na društvenim mrežama i da je učinjeno nasilje, te da je s učenicima razgovarao pedagog te obrazovne ustanove.

Direktor škole Haris Ćoralić demantira informacije da je žrtva nasilja bio učenik s poteškoćama u razvoju, s obzirom na to da je takva informacija posebno zgrozila javnost. "Nije tačno da se radi o djetetu s poteškoćama u razvoju i na ovaj način se cijela situacija pokušala prikazati gorom nego što jeste. Oformili smo komisiju koja će za počinitelje nasilja predložiti određene mjere, to može biti ukor, sniženo vladanje ili eventualno izbacivanje iz škole. Ipak, treba voditi računa o tome da se radi o maloljetnim licima", istakao je Ćoralić.

U odgojno-obrazovnom procesu zakazala je prije svega porodica kao osnovni stub društva, a zatim i obrazovne ustanove, smatraju u Centru za socijalni rad u Cazinu. Prema podacima policije, broj slučajeva vršnjačkog nasilja na području Unsko-sanskog kantona posljednjih godina je u velikom porastu, a zabrinjava da je sve više povratnika u vršenju tih djela.

Iz policije kažu kako je karakteristično da je u posljednje vrijeme, osim fizičkog, sve izraženiji oblik nasilja putem interneta i mobilnih telefona.

Također, zabrinjavajuća okolnost je što se neki slučajevi događaju u prostorima škola u okolnostima kada je policija ostvarila visok stepen saradnje s predstavnicima obrazovnih ustanova, prosvjetnim i socijalnim radnicima te roditeljima đaka.

U policiji smatraju kako je naročito potrebno potencirati problem vezan za upotrebu modernih sredstava komunikacije poput društvenih mreža, koje u sve većoj mjeri postaju sredstvo za širenje netrpeljivosti i netolerancije.

Niz faktora vodi ka nasilju

Povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja na području USK, prema mišljenju stručnjaka, determinisano je nizom faktora.

"Problem nasilja koje se širi prije svega društvenim mrežama je veoma kompleksan. Nasilnici ne gledaju tom prilikom žrtvi u oči, a efekat koji se ostvaruje je mnogo drastičniji nego kada se kaže nešto verbalno. Maloljetnici smatraju kako pri tome neće trpjeti nikakve posljedice i potrebno je mijenjati kod njih takvu percepciju", kaže psiholog Edin Biščević.

Smatra kako na vršnjačko nasilje presudno utiče teška ekonomska situacija u društvu koja generiše probleme unutar porodice, što vodi nasilnom ponašanju roditelja, potom i djece, a bitan je i uticaj društva, kao i medija koji u sve većoj mjeri promovišu nasilje kao sredstvo rješavanja problema.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije