Društvo

Značajan korak ka ravnopravnosti žena u novinarstvu

Značajan korak ka ravnopravnosti žena u novinarstvu
Foto: Ilustracija | Značajan korak ka ravnopravnosti žena u novinarstvu

SARAJEVO, BANJALUKA - Mreža novinarki BiH je, prema mišljenju sagovornica "Nezavisnih", korak naprijed ka obezbjeđivanju ravnopravnijeg položaja žena u novinarstvu sa njihovim muškim kolegama.

"Iskreno se nadam i vjerujem da će Mreža novinarki BiH napraviti bitan, kvalitetan i konstruktivan pomak u poboljšanju položaja novinarki, ali i svih drugih medijskih radnika i radnica u BiH", navela je Azra Berbić, dopisnica časopisa "Preventeen".

Naglasila je da se Mreža novinarki BiH mora baviti konkretnim i gorućim problemima koji se tiču položaja novinarki u redakcijama, o njihovim egzistencijalnim i socijalnim pitanjima, edukaciji novinarki o njihovim pravima, kao i o osnaživanju i jačanju zajednice u cijelosti jer je samo tako moguć napredak.

"Vjerujem da novinarke mogu biti nositeljke promjena koje će u konačnici rezultirati boljim položajem svih medijskih radnika i radnica u svim redakcijama širom zemlje", smatra Berbićeva.

Naglasila je da se mora reagovati na svaki slučaj ugrožavanja medijskih sloboda, ograničavanja ili ometanja novinarki u njihovom radu, kao i narušavanja njihovih radnih i socijalnih prava - svim raspoloživim sredstvima i resursima.

"Od pružanja stručne podrške, pravne pomoći, savjetovanja, obraćanja i posredovanja prema svim relevantnim institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Na taj način novinarke će imati slobodu i sigurnost da se uvijek prvo obrate Mreži novinarki, jer će znati da tu mogu dobiti hitnu, efikasnu i konkretnu pomoć i podršku", zaključila je Berbićeva.

Milica Samardžić, projekt koordinatorica u Udruženju "BH novinari", kazala je da je Mreža novinarki BiH osnovana upravo zbog potrebe da se osigura ravnopravniji položaj žena u novinarstvu u odnosu na muške kolege.

"To se jedino može postići zajedničkim djelovanjem svih medijskih uposlenica, i to na način da jačaju svoje interne kapacitete i osnažuju se za proaktivnije djelovanje", istakla je Samardžićeva.

Prije svega, dodaje ona, misli na to da se dodatno edukuju o svojim pravima i mehanizmima zaštite, kao i o rodnim politikama, ali i da zagovaraju poštivanje njihovog profesionalnog integriteta i napora koji ulažu u svakodnevno obavljanja svojih poslovnih zadataka.

Istakla je da svaki mehanizam uz pomoć kojeg se može postići veća ravnopravnost, pa tako i Mreža novinarki, jeste jedan od koraka koji nas može dovesti do ravnomjernije raspodjele vodećih pozicija u medijima, kao i ka ostvarivanju nekih drugih prava.

Podsjećanja radi, u julu je na Jahorini održana radionica na kojoj su osmišljeni strateški plan, misija, vizija i ostali parametri za funkcionisanje Mreže novinarki u BiH.

Kako je tada rečeno, sama organizacija žena već je prvi korak za popravljanje položaja statusa novinarki u BiH.

Tekst je nastao u okviru projekta "Jačanje mreže novinarki u Bosni i Hercegovini", koji realizuju "BH novinari" kroz "Program za osnaživanje nezavisnih medija" (IMEP) i uz podršku "Free Press Unlimited" iz Holandije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije