Društvo

Znoj, suze i krv tri pokazatelja istine o ličnosti vladike Atanasija

Znoj, suze i krv tri pokazatelja istine o ličnosti vladike Atanasija
Foto: N.N. | Znoj, suze i krv tri pokazatelja istine o ličnosti vladike Atanasija

TREBINJE - Hercegovačka duhovnost podignuta je iz pepela zahvaljujući blaženopočivšem vladiki Atanasiju, zaključeno je na trodnevnim sesijama koje su se, povodom trogodišnjice od njegovog upokojenja, odvijale proteklog vikenda u Trebinju pod naslovom “Dani vladike Atanasija”.

O tome ko je blaženopočivši episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije bio čulo se na sesijama u sva tri dana održavanja, gdje su govornici, od Republike Srpske, preko Crne Gore, Srbije, te Kosova i Metohije, pa sve do daleke Grčke, govorili o liku i djelu čuvenog  hercegovačkog episkopa.

 "Vladika Atanasije je bio gorostas koji je svojim ličnim primjerom pokazao šta znači pomagati svome rodu u najtežim trenucima", rekla je predsjednik Kola srpskih sestara iz Nikšića Senka Durutović, koja je dugo poznavala vladiku i sarađivala sa njim, ističući da je vladika bio vaseljenski čovjek, teolog, poliglota, koji se radovao svakom hercegovačkom djetetu i napretku.

Durutovićeva je navela da je duh vladike Atanasija uvijek sa Srbima, da ih bodri i pomaže, te ukazala da srpski narod samo zajedno može opstati na ovom trusnom području, svojoj djedovini, dok je Trebinjac Jovo Marić podsjetio je da je vladika Atanasije došao za vrijeme teških ratnih godina u Hercegovinu, za koju je veoma mnogo uradio i u kojoj se upokojio.

Na sesiji "Ogledalo, zagonetka i ličnost", održanoj druge večeri, govorio je mitropolit Mesogeje i Lavreotike Nikolaj, ističući da je episkop Atanasije bio istovremeno i otac i asketa, da je njegov život bio pun djela i truda, te da nije žalio sebe.

"On je čovjek kod koga se njegova vrlina skrivala iza njegove neugledne spoljašnjosti. Upoznavši Atanasija zavolio sam asimetriju. Gospod se postarao da iza njegove spoljašnjosti sakrije njegovu prelijepu unutrašnjost, jer se iya svega skrivao podvižnički život. Vladika Atanasije bio bogoslov u punom smislu te riječi, bio je proročka ličnost, onako kako to podrazumijeva naša crkva“, rekao je mitropolit Nikolaj, dodajući da su znoj, suze i krv tri pokazatelja istine o ličnosti vladike Atanasija.

Treća sesija se odnosi na "Živo predanje u Crkv", na kojoj u nedelju veče govore njihova visokopreosveštenstva mitropoliti kruševsko-demirhisarski Jovan i dabrobosanski Hrizostom, kao i njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije i iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo.

Izložba fotografija vladike Atanasija

Izložba fotografija blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija pod nazivom "Dete - parče neba na zemlji", autora jeromonaha Teofila, otvorena je u petak veče, čime su počeli trodnevni događaji u čast vladike i povodom tri godine od njegovog upokojenja.

"Izložba se sastoji od fotografija iz arhive vladike Atanasije i to od mnogobrojnih njegovih slika sa djecom, ali i od pisama i poklona koje je dobijao od djece, a uokvirene su u ikonične ramove" rekao je na otvaranju jeromonah Teofil, nastojatelj manastira Duži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije