Društvo

Zora Dujmović najbolji ministar u FBiH

Zora Dujmović najbolji ministar u FBiH
Foto: Velibor Tripić | Zora Dujmović najbolji ministar u FBiH

BANJALUKA - Najbolji ministar u Federaciji Bosne i Hercegovine, je Zora Dujmović, ministar kulture i sporta, a nagradu joj je uručila Vesna Iliktarević, urednica politike u "Nezavisnim novinama".

"Ponosna sam i zahvalna na priznanju s kojim su me počastili čitatelji 'Nezaviosnih novina. Nagradu ne doživljavam osobno, ona je priznanje kolegana s kojim radim na zahtjevnim zadacim", istakla je Dujmović.

Ona se potom osvrnula na stanje u kulturi i sportu u Bosni i Hercegovini.

"Nažalost, živimo u vremenu u kojem je pitanje kulture svedeno na niske grane. Novca nikad nije bilo manje uporedimo li se sa susjednim i evropskim zemljama jasno se vidi kako stojimo. U sektoru sporta po vrsti i težini problemi su gotovo isti. Mnogi sportisti otišli su iz zemlje, u neke druge zemlje gdje imaju bolje uvjete i gdje postižu odlične rezultate. Nadam se da moj govor neće pokvariti ovo svečano ozarje a ja ću se potruditi da budem još bolja ministrica", istakla je.

Opredjeljenje ministrice Dujmović je da se drži strogo zakonskih odredbi, te da transparentno i pravično vodi svoj resor, a što su prepoznali i čitaoci "Nezavisnih novina", koji su nagradili njen rad i zalaganje.

Nada se da će njene kolege političari, kao i svi drugi koji trebaju ili mogu, dati svoj doprinos za jačanje sektora kulture i sporta, što bi se, kako smatra ministrica Dujmović, odrazilo na dobrobit cijele zajednice.

Za razliku od kulturne politike koju je zatekla, ministrica Dujmović odlučila se da podržava kvalitetne programe širom FBiH, jer smatra da i izvan Sarajeva ima kulture, koja je itekako prepoznatljiva, kvalitetna i značajna.

Dujmovićeva je stava da postoji korektna i kvalitetna saradnja sa istim resorima u Republici Srpskoj, ali se pritom i zalaže da se saradnja podigne na još veći nivo.

Njena vodilja je da se, između ostalog, svijetu pokaže bogato kulturo i istorijsko nasljeđe Federacije Bosne i Hercegovine, spomenici koji imaju svjetsku vrijednost i značaj, savremeno kulturno i umjetničko stvaralaštvo i još mnogo toga iz oblasti kulture, a što je vrijedno ponosa.

Ona smatra da je nedopustivo što veliki broj naših vrhunskih sportista sportsku karijeru provodi u zemljama koje im osiguravaju adekvatnije uslove, gdje postižu izvanredne sportske rezultate, i zato se zalaže za veća ulaganja u ovu oblast. Dujmovićeva očekuje da će do kraja ovog mandata uspješno realizovati brojne planirane zadatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije