Društvo

Zubar pomaže sportistima i siromašnima

Zubar pomaže sportistima i siromašnima
Foto: N.N. | Zubar pomaže sportistima i siromašnima

SANSKI MOST - Stomatolog Ajdin Jakupović iz Sanskog Mosta je humanista i čovjek koji je u proteklim godinama izdvojio ogromna sredstva kako bi pomogao ljudima u stanju socijalne potrebe, udruženjima i sportskim klubovima.

Sportski savez Bosne i Hercegovine nedavno mu je uručio specijalno priznanje za popularizaciju i razvoj sporta zbog činjenice da je samo tokom prošle godine donirao preko 10.000 maraka sportskim kolektivima i sportistima s područja Unsko-sanskog kantona, ali i šire.

Tom prilikom istaknuto je kako je pomenuto priznanje otišlo u prave ruke, jer Jakupović godinama pokazuje kako se poštuju i cijene svi građani, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Inače, ovaj sanski stomatolog je prije pet godina osnovao Fondaciju "Idriz Jakupović", koja nosi ime po njegovom ocu, poznatom i cijenjenom prijedorskom liječniku, koji je stradao tokom proteklog rata.

"U početku smo zamislili da fondacija pomaže siromašnim studentima, ali smo onda djelokrug rada proširili i na ljude koji teško žive i kojima je zaista potrebna pomoć. Potom su na red došla sportska udruženja i sportisti, a zatim i finansiranje raznih projekata od društvenog značaja", kaže Jakupović.

Dodaje kako su od tada, svake godine finansirali po dvadeset studenata sa po 100 maraka mjesečno i većini njih je to bila i te kako dragocjena pomoć. Prema njegovim riječima, pomoć Jakupovićeve fondacije do sada je dobilo više od 30 sportskih klubova iz petnaestak gradova širom BiH, a realiziran je i veliki broj humanitarnih akcija.

"Radili smo podjelu kurbana i bajramskih paketa za muslimanske praznike, a dijelili smo pakete i povodom pravoslavnog i katoličkog Uskrsa. Ne dijelim ljude po nacionalnosti, nego želim da pomognem svima koji su u stanju potrebe, a i želja mi je da obradujem sve ljude u toku praznika, jer znam da im i to malo mnogo znači", kaže Jakupović za "Nezavisne".

U protekle tri godine na taj način je u različite projekte utrošeno više od 150.000 maraka i radi se o novcu koji je ovaj humanista zaradio u vlastitoj stomatološkoj ordinaciji.

On tvrdi kako novac više voli utrošiti na ovaj način, nego na luksuzna putovanja i kupovinu skupocjenih stvari.

"Sve ovo činim radi uspomene na mog oca, koji me je naučio šta su prave i životne vrijednosti. Kada jednog dana napustim svijet, sa sobom ništa neću ponijeti, a jedino po čemu me se ljudi mogu sjećati su dobra djela", kaže Jakupović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije