Društvo

Zvaničnici čestitali Međunarodni dan slobode medija

Zvaničnici čestitali Međunarodni dan slobode medija
Foto: N.N. | Znavičnici čestitali Međunarodni dan slobode medija

BANJALUKA - U svijetu se danas obilježava Dan slobode medija koji je ustanovljen s ciljem da se podigne svijest o značaju slobode štampe i da bi se podsjetile vlade država da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobode medija, navodeći da je taj datum prilika da se još jednom ukaže na značaj slobode izražavanja, kao i slobodnih i odgovornih medija za svako demokratsko društvo.

"U Republici Srpskoj stvoreni su uslovi za rad svih medija, a svako savremeno i demokratsko društvo treba da teži vrijednostima koje predstavljaju slobodni mediji i sloboda izražavanja", navodi Dodik u čestitki novinarima, udruženjima novinara i zaposlenim u sredstvima javnog informisanja u Srpskoj.

Premijer Republike Srpske Željke Cvijanović uputila je čestitku u kojoj je poručila da Vlada Srpske razumije značaj slobode novinarske riječi u razvoju demokratije i prosperiteta savremenog društva i da je zato uvijek na strani fer, poštenog i nepristrasnog izvještavanja javnosti.

"Naša je obaveza da njegujemo otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, jer je to u interesu javnosti i svih građana Republike Srpske, a koji podrazumijeva i odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalne standarde i novinarske kodekse", navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je 3. maj - Svjetski dan slobode medija, uz izraženu nadu da će mediji u Srpskoj sačuvati objektivnost, profesionalnost i slobodu novinarstva, jer su takvi mediji stub svakog demokratskog društva i njegov nezaobilazan korektiv.

"Nadam se da će mediji u Srpskoj ostati dosljedni objektivnom i profesionalnom izvještavanju o svim važnim pitanjima od interesa za Republiku Srpsku i njene građane, uz poštovanje najviših etičkih kodeksa profesije", navodi se u čestitki.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović uputio je čestitku povodom 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija u Republici Srpskoj i BiH sa željom da u vremenu mnogih izazova istraju u njegovanju visokih standarda profesionalnsti, ogovornosti i nepristrasnosti.

"Danas nije lako biti novinar - sa malom platom, uz brojne izazove i, nažalost, političke i ekonomske pritiske. Javno mnjenje danas najmanje kreiraju novinari. To uglavnom čini politika i vlasnici medija, nerijetko i zloupotrebljavajući javne resurse i usput kršeći i brojne zakone", naveo je

Borenović, koji je i predsjednik PDP-a.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da podržava svaki oblik novinarske borbe za bolje uslove rada, te slobodne i kvalitetne medije, jer je to istovremeno borba za otvorenije, tolerantnije i uspješnije društvo.

Ivanić je naveo da su novinari u Republici Srpskoj i BiH izloženi dodatnim izazovima, jer je ova profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih, navodi se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić u čestitki novinarima, urednicima, ostalim medijskim radnicima, te udruženjima novinara, povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, istakao je da istinito, profesionalno, pravovremeno i objektivno informisanje javnosti daju značajan doprinos u radu Vlade distrikta.

"Kao gradonačelnik Brčko distrikta apelujem na slobodu medija, bez pritisaka i cenzure, ali isto tako i na odgovornost za javno objavljene tekstove. Prvo pravilo u novinarstvu jeste istinita informacija, a ne dezinformacije u službi pojedinaca, političkih partija i interesnih grupa, čega smo bili svjedoci proteklih dana na brčanskoj javnoj sceni", naveo je Milić u čestitki.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Govedarica: Mediji da budu na strani istine

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica čestitao je danas medijima i novinarima Međunarodni dan slobode medija i istakao da mediji treba da budu na strani istine i pravde, prepoznaju važne društvene probleme i anomalije, te da rade na njihovom rješavanju i otklanjanju.

"Novinari danas imaju teži zadatak nego ikada, jer pišu o onome o čemu mnogi ne žele da govore. Uvijek traže podatak više u želji da budu bliži istini i to je istinska opasnost sa kojom se novinari u Republici Srpskoj i BiH svakodnevno suočavaju", naveo je Govedarica.

Govedarica je u čestitki naglasio da mora biti učinjeno sve da novinari budu zaštićeni i bezbjedni, jer se samo tako može zaštititi dignitet novinarske profesije, saopšteno je iz SDS-a.

"Funkcija društvenog korektiva koju mediji u savremenom društvu imaju prelama se kroz kontinuirano alarmiranje javnosti svaki put kada je sistem ugrožen nepravilnim djelovanjem aktera društveno-političkog sistema. U svakodnevnom bdijenju nad društvenim sistemom mediji u radu treba da se vode principima profesionalnosti i etičnosti", rekao je Govedarica.

On smatra da izvještavanje u javnom interesu treba da bude zadatak svih medija, a posebno Radio-televizije Republike Srpske.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Stevandić: Novinari da dobiju zasluženi status

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je nadu da će novinari i medijski radnici dobiti ekonomski, društveni i socijalni status kakav zaslužuju, s obzirom na njihovu važnu i nezaobilaznu ulogu u razvoju demokratskog društva.

Stevandić je danas čestitao svim novinarima i medijskim radnicima u Srpskoj i BiH Međunarodni dan slobode medija, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Cvijanović: Medijske slobode postoje, ali ih je potrebno nadograđivati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da u Srpskoj postoje medijske slobode, ali da ih je potrebno nadograđivati, jer je sastavni dio odrastanja Republike Srpske da svaka profesija ima potpunu slobodu da može doći do izražaja.

"Ono na čemu treba raditi i što je opredjeljenje svih nas jeste da se jačaju prava novinara, ali isto tako da se pojačava odgovornost za izrečenu riječ kad su u pitanju političari, funkcioneri i nosioci bilo kakvih važnih pozicija i da se pojača odgovornost novinarske struke", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Povodom Međunarodnog dana slobode medija, Cvijanovićeva je istakla da ni institucije ni pojedinci koji obavljaju važne funkcije ponekad ne razumiju ulogu medija, te da su političari često poprilično razmaženi i ne vole ništa loše da čuju.

"Uvijek sam na strani novinara i novinarske profesije jer znam da bez njih i njihovog predanog rada ne možete pokazati ni bilo kakvo dostignuće. Ako radite nešto u institucijama, a nemate medije ne usluzi, taj posao nikada nije u potpunosti prezentovan", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je svim novinarima čestitala 3. maj - Međunarodni dan slobode medija, te im poželjela da žive u stabilnom društvu i da imaju dobre okolnosti za svoj profesionalni rad.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije