Društvo

Кampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u cilju edukovanja učenika

Кampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u cilju edukovanja učenika
Foto: N.N. | Кampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija“ u cilju edukovanja učenika

BANJALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa UNDP-om organizuje javnu kampanju „Oružje ne štiti, oružje ubija“ čji je cilj da upozna djecu školskog uzrasta sa potencijalnim opasnostima koje predstavlja nezakonita upotreba oružja, kao i rukovanje minsko-eksplozivnim sredstvima.

U okviru ove aktivnosti u periodu od 16. do 27. maja biće organizovana edukativna predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola širom Republike Srpske, kako bi im se ukazalo ne samo na opasnosti koje oružje nosi, već i na primjere u našoj zemlji koji su nažalost završili tragično. Učenici će se takođe upoznati sa procedurama koje treba da koriste u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo.

Svjedoci smo da smo samo u prošloj godini na području Republike Srpske imali dva slučaja gdje je „igra“ sa oružjem imala tragične posljedice po našu djecu – u Derventi je poginuo  dječak aktiviranjem eksplozivne naprave, dok je u Kalinoviku poginuo mladić. 

Ovi slučajevi su upozorenje za sve da se prema oružju treba odnositi odgovorno. Legalno oružje treba držati na bezbjednom mjestu, što dalje od djece, a u slučaju pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva ili drugog ilegalnog naoružanja odmah pozvati i obavjestiti najbližu policiju stanicu pozivom na „122“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije