Društvo

Pratite nas na Google news

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled

Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled
Foto: Ilustracija | Zabilježene stotine propusta: Rukuju hranom, a nisu išli na sanitarni pregled
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Nije rijetkost da radnici u objektima koji služe i prodaju hranu, poput restorana, roštiljnica i mesnica, nisu obavili redovni sanitarni pregled.

Zapravo, to je jedna od najčešćih nepravilnosti konstatovanih u Srpskoj, gdje su republički veterinarski inspektori, te njihove kolege za hranu, u proteklih šest mjeseci, u unutrašnjem nadzoru, obavili 900 kontrola, a u njih čak 340 utvrđeni su različiti propusti.

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Inspektoratu RS, pod lupom su bili restorani, roštiljnice, prodavnice, marketi, mesnice, sabirna mjesta za mlijeko, klaonice, pakirni centri za jaja i drugi.

"U 340 kontrola utvrđeni su različiti propusti, te je subjektima izrečena 331 upravna mjera kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 115 prekršajnih naloga u vrijednosti 100.850 KM", rekli su nam u Inspektoratu Srpske.

U okviru redovnih preventivnih kontrola inspektori provjeravaju higijenske uslove objekta i okoline, opremu, ispravnost rashladnih uređaja, način čuvanja hrane, higijenske postupke zaposlenih, dokaze o zdravstvenom stanju i dodatnoj edukaciji lica koja rade s hranom...

"Nepravilnosti koje su inspektori najčešće konstatovali odnosile su se na to da zaposlena lica koja rukuju hranom nisu obavila redovni sanitarni pregled, nisu pohađala dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovno vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji", pojasnili su u Inspektoratu Srpske.

U slučajevima kada se utvrdi da hrana ne ispunjava propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, inspektori naređuju njeno uništavanje.

"U prvom polugodištu ove godine po nalogu republičke inspekcije uništeno je 1.052 kilograma hrane koja je neprikladna za ljudsku upotrebu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka upotrebe. Najčešće su to proizvodi koji po svojoj prirodi imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično", pojašnjavaju u Inspektoratu RS.

Inače, pored republičkih, i opštinske i gradske inspekcije u dijelu svojih nadležnosti u objektima u kojima se prometuje i uslužuje hrana na godišnjem nivou izvrše nekoliko hiljada kontrola.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS ističe da, pogotovo u lokalima poput restorana, hranu konzumira veliki broj korisnika, tako da se o higijenskim uslovima, te ispravnosti svih namirnica strogo mora voditi računa.

"Pogotovo se to odnosi na letnje mesece, kada mogu da nastupe vrlo negativne posledice, odnosno trovanja, a nije redak slučaj da se to i dešavalo", rekao je Petrović.

I u Inspektoratu RS kažu da s vrućinama u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija.

"U cilju preventivnog djelovanja praksa inspekcije za hranu, kako republičke, tako i opštinske, je da se u ovom periodu intenziviraju kontrole objekata brze hrane, poslastičarnica, objekata u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično", uvjeravaju iz Inspektorata Srpske.

Obavezni ispitivati hranu

Svi objekti u kojima se priprema i poslužuje hrana dužni su da u skladu sa Zakonom o hrani putem laboratorija ispituju sirovine i gotove proizvode najmanje jedanput mjesečno ili češće ako to naredi inspektor, te da o rezultatima ispitivanja vode evidenciju, koju moraju predočiti inspektoru tokom kontrole.

"Utvrđivanje zdravstveno neispravne hrane je mnogo rjeđe od utvrđivanja raznih nepravilnosti koje za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane, nepravilna manipulacija hranom i slično", kažu u Inspektoratu Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije