Ex -Yu

"Srpska ima pravo da bude u Briselu, više je država nego Kosovo"

"Srpska ima pravo da bude u Briselu, više je država nego Kosovo"
Foto: Ilustracija | "Srpska ima pravo da bude u Briselu, više je država nego Kosovo"

KOSOVSKA MITROVICA - Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji smatra da Republika Srpska treba da bude prisutna na međunarodnim konferencijama koje organizuju zvaničnici EU, jer ima više prava da bude tretirana kao država od Kosova.

Iz ovog udruženja su danas pozvali predsjednika Srbije Aleksandar Vučića da svoje prisustvo na tim skupovima uslovi i prisustvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

"Molimo vas da zahtevate od EU da ubuduće Republika Srpska bude pozivana i tretirana kao i ostale države Balkana", navode iz ovog Udruženja.

U saopštenju je obrazloženo i da je godinama premijer Albanije Edi Rama uslovljavao svoje prisustvo na međunarodnim konferencijama da i Kosovo bude tretirano i pozivano kao država Balkana.

Visoki predstavnik EU Federika Mogerini danas je pozvala na radni ručak predsjednike i premijere Albanije, Makedonije, Crne gore, BiH, Kosova i Srbije, a tim povodom iz Udruženja ističu da Srpska po Dejtonu ima veća prava da bude tretirana kao država za razliku od Kosova.

"Republika Srpska ima potpuno drugačiju i mnogo povoljniju poziciju ako bi se međunarodni standardi jednako priznavali svima. Mnogo bolju nego Kosovo", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja smatraju i da se tu "pokušavaju zameniti teze da Albanci imaju pravo na samoopredeljenje da otmu deo teritorije i samim tim da imaju dve albanske države", a da "Srbi u Republici Srpskoj, koji su konstitutivni narod, to pravo nemaju i možda ga nikada neće imati"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije