Ex -Yu

AFERA "DNEVNICE": Sumnjivi putni nalozi i u Plenkovićevoj vladi

AFERA "DNEVNICE": Sumnjivi putni nalozi i u Plenkovićevoj vladi
AFERA "DNEVNICE": Sumnjivi putni nalozi i u Plenkovićevoj vladi

ZAGREB Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da postoji još niz slučajeva nepravilnosti i nezakonitosti u pogledu putnih naloga izdatih u Vladi u prošlom vremenu.

Premijer je na vanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je bio i Dinko Cvitan, glavni državni tužilac, od kojeg je zatražio da preuzme taj slučaj, rekao da je nakon afere sa dnevnicama, za koju se saznalo otprilike prije mjesec dana, zatražio od nadležnih službi u okviru Vlade da uz slučaj posebnih savjetnika u vrijeme premijera Zorana Milanovića pregledaju i druge putne naloge.

"Ne želim davati u javnost bilo kakve informacije o osobama, a o vremenskom roku napravit ćemo istragu. Promijenit ćemo cijeli sustav, ubuduće će se sve odvijati preko bankovnih računa, tako će se izbjeći moguće malverzacije", naveo je Plenković.

Na pitanje da li se nepravilnosti i nezakonitosti u pogledu putnih naloga odnose na Vladu Tihomira Oreškovića, premijer je odgovorio da će "sve pokazati istraga". Pojedini mediji su prenijeli neslužbene informacije da je dio krivotvorenih putnih naloga napisan i u mandatu aktuelnog premijera Plenkovića. Sporni putni nalozi uglavnom su izdavani na putovanja u Švajcarsku, jer su dnevnice najveće za putovanje u tu zemlju, odmah nakon vrlo udaljenih Singapura i SAD.

Zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDPov saborski zastupnik i bivši predstojnik Kancelarije predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhapšen je i pritvoren 10. februara, nakon što mu je, na zahtjev Državnog tužilaštva, Hrvatski sabor skinuo zastupnički imunitet radi privođenja i pokretanja krivičnog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao uticati.

Tužilaštvo sumnja da je Saucha na štetu budžeta pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 evra, a nezakonitosti je navodno počinio od novembra 2013. do januara 2016. USKOK tvrdi da je lažirano 117 putnih naloga na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, koji su istražiocima otkrili da nisu bili na putovanjima niti primili dnevnice. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije