Ex -Yu

AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži "crvene potjernice"

AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži "crvene potjernice"
Foto: Tanjug/AP | AP: Udarac za Kosovo, ne može da traži "crvene potjernice"

Associated press prenio je da je Generalna skupština Interpola odbila zahtjev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Agencija ocjenjuje da je time zadat udarac naporima Prištine da pospješi priznavanje kosovske državnosti.

"Propast ovog pokušaja označava značajan neuspjeh za Kosovo - da je primljeno, Kosovo bi moglo da traži 'crvene potjernice' od Interpola za hapšenja srpskih zvaničnika ili osoba koje vlasti na Kosovu smatraju ratnim zločincima", navodi američka agencija.

AP podseća da je Kosovu bilo potrebno da dobije dvije trećine glasova kako bi bilo primljeno u punopravno članstvo u Interpolu, a ujedno ukazuje da je ta organizacija danas primila Kiribati i Vanuatu, čime će broj njenih članica porasti na 194.

Interpol, primjećuje AP, nije odmah objavio rezultate glasanja delegata većine od 192 države članice te organizacije.

Američka agencija je, u izvještaju iz Beograda, navela da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Prenijela je i da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Twitteru objavio pobjedu u Generalnoj skupštini Interpola, kao i da je kosovska vlada potvrdila da je danas izgubila na glasanju u Dubaiju.

"Uz podršku svoje saveznice Rusije, Srbija je lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine", zaključuje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije