Ex -Yu

Abazović: Hoćemo manjinsku vladu bez DF-a i DPS-a

Abazović: Hoćemo manjinsku vladu bez DF-a i DPS-a
Foto: Twitter/Drotan Abazović | Abazović: Hoćemo manjinsku vladu bez DF-a i DPS-a

PODGORICA - Lider koalicije Crno na bijelo, potpredsjednik i jedini političar u ekspertskoj crnogorskoj vladi Dritan Abazović poručio je danas da ta koalicija hoće manjinsku vladu, koju, kako je rekao, može da podrži svako, ali da nije siguran da u nju svako može da uđe.

Abazović je rekao da u manjinskoj vladi ne bi bilo mjesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista Mila Ðukanovića, ali bi volio da te političke opcije podrže njegov prijedlog.

Abazović je rekao da je druga opcija da se ide na izbore, ali da je Glavni odbor GP URA sinoć jednoglasno podržao model manjinske vlade.

Cilj manjinske vlade je deblokada evropskog puta Crne Gore, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da je vlada u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili kao što je očekivano zbog nedostatka podrške.

Rekao je da su došli do prijedloga koji je njihovo autentično rješenje za trenutnu situaciju, kao i da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene, međunarodnim partnerima, kako bi našli zadovoljavajuće rješenje.

"Sada smo došli u situaciju da kada treba da odblokiramo evropski put, izaberemo vrhovnog državnog tužioca, stvaramo pravnu državu, mi ne znamo da li imamo 41 poslanika, a kamoli više", rekao je i dodao da koalicija na čijem je čelu nikada neće podržati politički kukavičluk.

"Mi nudimo model za koji smatramo da je moguće rješenje. Nikome ga ne namećemo, to je moguće rješenje koje će biti ponuđeno 81 poslaniku i ako je moguće da ga podrži najmanje 49 poslanika", dodao je Abazović.

Druga opcija je bila da se ide na izbore.

"Naš koncept je jasan - hoćemo manjinsku vladu, da je podrži može svako, ali da uđe nisam siguran", naveo je Abazović ne precizirajući koje su to političke stranke kojima nije mjesto u Vladi.

Ekspertska vlada nije realizovala ono što su bila očekivanja, izjavio je danas predsjednik Saveza građana CIVIS Srđan Pavićević i dodao da koalicija Crno na bijelo takvoj stagnaciji ne može da daje zeleno svjetlo.

"Zalažemo se za manjinsku vladu koja će biti dovoljno prostrana za svakog ko dijeli naše ideje. Naša su vrata širom otvorena. Što se tiče ovih drugih, smatram i apelujem da shvate da smo na pragu stvaranja vlade nacionalnog preporoda i pomirenja", rekao je Pavićević.

Istakao je da to podrazumijeva da "jedan drugome budemo brat a ne naprijatelj".

Pavićević je to rekao na konferenciji za novinare koalicije okupljene oko GP URA Dritana Abazovića o prokedlogu za prevazilaženje aktuelne političke institucionalne i političke krize u Crnoj Gori.

Pavićević je rekao je da je 30. avgusta prošle godine razmontiran sistem partitokratije i da je to bila prva promjena vlasti na regularnim izborima.

Nakon više od 13 mjeseci poslije izbora može reći, kazao je, da je kvalitet tranzicije na lošem nivou.

Pavićević je rekao da je aktuelno stanje postalo neodrživo.

"Ne može da vlast bude dobra, a da ljudi budu nezadovoljni i da beže iz države", naveo je i pozvao, kako je rekao, sve demokratske građanske opcije da priđu da bi akumulirali energiju i zauzeli što više političkog prostora.

"Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama", poručio je Pavićević, koji je situaciju u vladi, parlamentu i sudskoj vlasti ocijenio lošom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije