Ex -Yu

Abazović: Zbog šverca cigareta Crna Gora gubi 30 do 35 miliona evra godišnje

Abazović: Zbog šverca cigareta Crna Gora gubi 30 do 35 miliona evra godišnje
Foto: Screenshot | Abazović: Zbog šverca cigareta Crna Gora gubi 30 do 35 miliona evra godišnje

PODGORICA - Zbog šverca cigareta Crna Gora godišnje gubi između 30 i 35 miliona evra izjavio je potpredsjedik Vlade Dritan Abazović i najavio pokretanje istrage koje će, kako kaže, pokazati ko se bavio švercom cigareta i dovesti do toga da se kazne oni koji su tim poslom stvarali štetu državnom budžetu.

"To je posao koji podrazumijeva stotine miliona evra prometa i stvorio je situaciju da Crna Gora za 20 godina izgubi jedan auto-put. Ne mislimo da treba da se nastavi takva praksa. Analize pokazuju i da će biti otežavajućih okolnosti za firme koje legalno posluju, i koje skladište cigarete u barskoj luci. Dogovor je da se svi ugovori ispoštuju do kraja. Neki su istekli, neki ističu u feburaru 2021. godine, ali ovo je mjera koja mora da se sprovodi", rekao je Abazović gostujući na TV Vijesti.

Vlada je juče usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone "Luka Bar".

Abazović je potom rekao da je time zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar.

Abazović je kazao i da su cigarete koje su zaplijenjene u Bosni i Hercegovini ukradene 10. jula u Luci Bar.

Iz hangara u Luci Bar je ukradena veća količina cigareta vlasništvo firmi "Aurora" i "Atlant Mont".

Policija Bosne i Hercegovine juče je u jednom kamionu pronašla skoro 250.000 kutija cigareta koje su iz Crne Gore prošvercovane u BiH.

Procijenjena vrijednost oduzetih cigareta je više od 650.000 evra i predstavlja jednu od najvećih zapljena ilegalnih cigareta u BiH. Zaplijenjene su cigarete Marble Filter De Luxe.

Abazović je rekao i da je Crna Gora prepoznata kao zemlja koja je švercerska i iz koje se 20 odsto švercovanih cigareta prenosi u zemlje Evropske unije i Veliku Britaniju.

"Odluka o sprečavanju skladištenja u Luci Bar koja je glavna švercerska tačka je veliki udarac organizovanom kirminalu, ali to je tek početak", rekao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije