Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Kalmeta oslobođen, troje njegovih saradnika ide u zatvor

Kalmeta oslobođen, troje njegovih saradnika ide u zatvor
Foto: N.N. | Afera Remorker: Kalmeta oslobođen, troje njegovih saradnika ide u zatvor
N.N.

ZAGREB - Božidar Kalmeta oslobođen je danas optužbi za udruživanje u kriminalnu grupu u aferi HAC - Remorker.

Oslobođeni su i Zdravko Livaković, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, dok su Milivoj Mikulić, Stjepko Boban i Damir Kezele nepravosnažno proglašeni krivima. 

Nepravosnažnu presudu je pročitala sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac. 

U obrazloženju presude stoji da su 19 milijuna kuna uplaćenih na račun Remorkera podigli u gotovini. Od toga su 14 milijuna predali Sapunaru i podijelili. Sud je Bobana i Kezelea proglasio krivima i za preprodaju nekretnina u Istri.

Mikulić je dobio tri, Boban dvije, a Kezele tri i po godine zatvora za druge dvije tačke optužnice. 

Oduzima im se i nezakonito stečena imovinska korist i to 2,6 miliona kuna Mikuliću, 730.000 kuna Kezeleu i kuća u Vižinadi u vrijednosti od 450.000 evra Bobanu. 

I dok Kalmetina odbrana tokom cijelog postupka kao i u završnom govoru ističe da optužbe nisu dokazane tužitelji smatraju dokazanim da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu te da je u resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i uticaj nad građevinskim kompanijama koje su zbog svog poslovnog opstanka morale izvršavati njegove naloge. 

Uskok u optužnici, potvrđenoj  2016, tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa saradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 evra iz kompanija za održavanje i izgradnju cesta. 

Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za 600.000 kuna. 

Kalmeta od početka odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona. Kalmeta je tvrdio da je prvu optužnicu protiv njega podigao glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ''po nalogu Zorana Milanovića'' a drugu ''kako bi se dodvorio Mostu'', koji je s HDZ-om tada bio u vladajućoj koaliciji. 

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži saradnici iz ministarstva – bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković te državni tajnik Milivoj Mikulić koji je takođe bio u upravi HAC-a. 

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih firmi Damir Kezel, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. 

Nekadašnji finansijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opšte dobro. 

Nagodbu s tužilaštvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket. 

Drugi krak afere Remorker proširio se na Hrvatsku gospodarsku komoru i  njenog dugogodišnjeg čelnika Nadana Vidoševića.  

 

(24 sata)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije