Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Akcija policije u Crnoj Gori: Uhapšeno 12 osoba zbog trgovine ljudima

Akcija policije u Crnoj Gori: Uhapšeno 12 osoba zbog trgovine ljudima
Foto: Ilustracija | Akcija policije u Crnoj Gori: Uhapšeno 12 osoba zbog trgovine ljudima
Srna

PODGORICA - Crnogorska policija uhapsila je danas u Herceg Novom, Nikšiću i Danilovgradu 12 lica, među kojima su i dva policajca, u međunarodnoj akciji sprečavanja trgovine ljudima.

Uhapšena su lica čiji su inicijali LJ.Đ. (39), M.D. (58), Ž.D. (23), D.M. (33), V.P. (33), M.K. (50), S.A. (40), R.K. (66), D.D. (62) i A.P. (31) zbog sumnje da su izvršila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, te nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Policija je uhapsila i službenike Uprave policije čiji su inicijali A.K. (46) i R.S. (49) zbog sumnje da su izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje krivičnih djela krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnih migracija Nikola Medenica rekao je da su osumnjičeni tražiocima azila od januara organizovali tranzit, smještaj i ilegalni prelazak granice na ruti Albanija, Crna Gora i BiH i da su prokrijumčarili više grupa u kojima je bilo od 10 do 20 lica.

On je naveo da su tražioce azila prevozili preko Crne Gore do pograničnog pojasa sa BiH u okolini pograničnog prevoja Ilino brdo i Vraćenovići, gdje su grupe koristeći nepristupačnost terena ilegalno ulazile na teritoriju BiH.

Medenica je rekao da je tokom višemjesečnih aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva "Monika" ostvarena međunarodna saradnja sa policijskim službama BiH i razmijenjene informacije i dokazi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije