Ex -Yu

"Ako se SAD uključe u pregovore Srbije i KiM, onda će i Rusija"

"Ako se SAD uključe u pregovore Srbije i KiM, onda će i Rusija"
Foto: Ilustracija | "Ako se SAD uključe u pregovore Srbije i KiM, onda će i Rusija"

BEOGRAD - Ako SAD budu insistirale na tome da se uključe u pregovarački proces Beograda i Prištine, onda i Rusija ima pravo da bude dio toga, jer je sa Srbijom strateški partner, rekao je ruski senator Valerij Rjazanski.

Rjazanski, koji je i predsjednik poslaničke grupe ruskog Savjeta Federacije za saradnju sa Srbijom i funkcioner Jedinstvene Rusije Vladimira Putina, rekao je za "Sputnjik" da Rusija ima puno pravo da razgovara o Kosovu.

"Onda i Rusija ima puno pravo da bude učesnik u tim istim pregovorima, jer dvije zemlje imaju strateško partnerstvo potvrđeno deklaracijom iz 2013. godine. Mi smo Srbiji partner, razvijamo naše odnose", dodao je Rjazanski.

On je naveo da dvije zemlje razvijaju i ekonomske odnose, te podsjetio da je potpisan sporazum sa Evroazijskom unijom (EAU) koji Srbiji otvara nove ekonomske mogućnosti.

"Rusija pomaže Srbiji u rješavanju i nekih drugih pitanja. Smatramo da i mi imamo pravo, u slučaju da SAD budu učesnik dijaloga, da budemo dio tog procesa, dijeleći stav Srbije", istakao je Rjazanski.

Odgovarajući na pitanje da li je kompromis između Beograda i Prištine uopšte moguć, on je rekao da je moguć, te da Rusija smatra da to rješenje treba da zadovolji strane tako da se ne naruši ravnoteža snaga i interesa.

"Mi smo uvijek polazili od toga da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN temelj za rješavanje tog pitanja", kaže Rjazanski.

On je istakao i značaj opozivanja priznanja Kosova.

"Šta nam to govori? Ako se ti procesi zasnivaju na shvatanju da se može doći do kompromisnog rješenja, onda možemo samo da pozdravimo takav pregovarački proces koji je usmjeren na poštivanje prava svih nacionalnih manjina, interesa svih", rekao je Rjazanski.

On je dodao da je to osnov i ruske politike i zato će Moskva podržavati Srbiju u naporima da se odnosi grade na principu mirnog rješenja.

Upitan kako tumači to što ekonomska saradnja Rusije i Srbije, posebno u sferi odbrane, izaziva zabrinutost i uznemirenost Zapada, a pritom zvanični Beograd uvijek na prvo mjesto stavlja saradnju sa EU, Rjazanski kaže da Rusija razumije opredjeljenje Srbije za put ka EU i članstvo u Uniji.

"Ipak, vidimo da ni rukovodstvo Srbije, ni srpski narod ne bi željeli da tim ciljem ugroze saradnju sa Rusijom", rekao je Rjazanski.

On je dodao da je Srbija ta koja odlučuje o takvim stvarima.

"Nadamo se da se aktuelna politika srpskog rukovodstva neće promijeniti, odnosno da će se u isto vrijeme razvijati politički i ekonomski odnosi, uključujući vojnu saradnju sa Rusijom, kao i sa zemljama EU", kaže Rjazanski.

On je rekao da Moskva ne gleda blagonaklono na želju NATO da sve zemlje Balkana postanu dio Alijanse.

"Nikada taj stav nismo podržavali. Više nam se sviđa stav Srbije o vojnoj neutralnosti s pravom da svoje oružane snage grade onako kako smatraju da treba", ističe Rjazanski.

Govoreći o saradnji između Skupštine Srbije i Savjeta Federacije (Gornjeg doma ruskog parlamenta), on je rekao da će se sada više fokusirati na kontakte između regiona Srbije i Rusije.

"Dogovor je da se sada impuls daje saradnji regiona i gradova. Ja predstavljam Kursku oblast. Kursk je grad-pobratim sa Novim Sadom i svi projekti koje moja oblast namjerava da realizuje u Srbiji i obratno su dodatni podsticaj saradnji", rekao je Rjazanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije