Ex -Yu

Albanci u Skoplju proglasili "republiku Iliridu"

Albanci u Skoplju proglasili "republiku Iliridu"
Albanci u Skoplju proglasili "republiku Iliridu"

SKOPLJE - Grupa makedonskih Albanaca, predvođena bivšim poslanikom u Sobranju Nevzatom Halilijem, proglasila je danas u Skoplju "republiku Iliridu" i najavila prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o njenom formiranju.

"Ilirida će biti faktor stabilnosti na Balkanu i EU, budući da ni najmanje neće ugroziti administrativne granice, već će biti izvršena konfederalna reorganizacija između republike Iliride i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije - BJRM", saopštili su inicijatori proglašenja.

Inicijatori ne priznaju Okvirni ugovor iz Ohrida, čijim je potpisivanjem 2001. godine okončan sukob albanskih pobunjenika i makedonskih snaga bezbjednosti i smatraju da on nije donio nikakvu korist albanskom narodu.

"Ilirida će biti demokratska republika i garantovaće sva prava manjinama koji žele u njoj da žive", navodi se u saopštenju.

Makedonski mediji na albanskom jeziku objavili su da su članovi predsjedništva Iliride prošle sedmice boravili u Njemačkoj.

Ovo je drugo proglašenje "republike Iliride" u Makedoniji, buduću da je 2008. godine u Tetovu potpisana deklaracija o formiranju "republičke skupštine".

Referendum o formiranju "republike Iliride" u Makedoniji održan je 1992. godine kada je na jednostrano organizovanom referendumu skoro jednoglasno izglasana odluka o proglašenju teritorijalne i političke autonomije Albanaca u Makedoniji.

Halili je tada objelodanio ideju o redefinisanju Makedonije kao unije ili zajednice dvije države sa jedinstvenim imenom "republika Makedonija Ilirida".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije