Ex -Yu

Američki list: Poraz Zaeva bi mogao dovesti do destabilizacije

Američki list: Poraz Zaeva bi mogao dovesti do destabilizacije
Foto: Tanjug/AP | Američki list: Poraz Zaeva bi mogao dovesti do destabilizacije

SKOPLJE - U analizi američkog lista New York Times navodi se da bi poraz Zorana Zaeva na današnjim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji mogao da povuče tu zemlju i region u destabilizaciju, prenosi portal Plusinfo.

"Ukoliko stranka lijevog centra predvođena Zoranom Zaevim izgubi na današnjim izborima u Sjevernoj Makedoniji, to bi povuklo u destabilizaciju ne samo tu zemlju, već i širi region Jugoistočne Evrope, gdje se više nerazriješenih pitanja vuku još od ratnih devedesetih prošlog vijeka", ocijenjuje New York Times.

Kako navode, Zaev je učinio mnogo više od većine makedonskih političara u posljednjih 30 godina, koliko je ta država nezavisna.

"Zaev koji je u januaru podnio ostavku na funkciju premijera kako bi omogućio formiranje tehničke vlade i organizovanje prevremenih izbora u Sjevernoj Makedoniji, omogućio je učlanjenje te zemlje u NATO i početak pregovora sa EU. On je takođe razriješio višedecenijski spor sa susednom Grčkom oko upotrebe imena Makednija", navodi njujorški list.

Ipak, dodaje se u analizi, Zaev bi mogao da izgubi izbore zbog nezadovoljstva zbog potpisivanja Sporazuma sa Grčkom kojim je na imenu zemlje Makedonija dodata geografska odrednica Sjeverna.

New York Times navodi da je sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke obustavio blokade za učlanjenje te zemlje u NATO i EU.

"Najveći oponent Zaeva je lider opozicije Hristijan Mickoski koji je protiv promena imena zemlja i koji želi da revidira određene dijelove u Sporazumu sa Grčkom", navodi New York Times.

Napominje i da je Mickoski i protiv Sporazuma sa Bugarskom, kao i protiv nedavno usvojenog zakona o pravima etničkih Albanaca u Sjevernoj Makedoniji koji čine, kako navodi list, četvrtinu od ukupnog broja stanovništva te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije