Ex -Yu

Američki pilot Srbinu: Da su vam avioni bili ispravni malo ko od nas bi se vratio živ

Američki pilot Srbinu: Da su vam avioni bili ispravni malo ko od nas bi se vratio živ
Američki pilot Srbinu: Da su vam avioni bili ispravni malo ko od nas bi se vratio živ

BEOGRAD - Student iz Nove Varoši Milenko Gordić nedavno je proputovao po cijelim Sjedinjenim Američkim Državama.

Automobilom je prokrstario 47.000 kilometara, za 105 dana, ali će mu jedan susret s američkim pilotom u gradu Santa Fe ostati vječno urezan u sjećanju.

Sve to ovaj srpski student objavio je na svom Facebook profilu, a njegov tekst prenosimo u cjelosti:

"Nešto što mi se desilo na putovanju po Americi a što do sada nisam podelio sa vama želeći da se ne podsećamo loših trenutaka i nemilih događaja ali eto danas je to jače od mene. Naime o čemu se radi. U blizini grada Santa-Fe-a u Novom Meksiku SAD na parkingu ispred jednog restorana skroz spontano započeh razgovor sa čovekom starim pedesetak godina.

Znate kako uobičajen razgovor teče, odakle si, ko si itd. Odgovorih da sam iz Srbije. Rekao bih da sam u tom trenutku video uznemiren pogled u tom čoveku. Reče: 'Znam gde je Srbija'. Pitah ga da li je bio u Srbiji, odgovori da jeste.

U prvom trenutku mi bi drago sve dok nisam čuo sa kojom namerom ili bolje reći zadatkom je dolazio - 'Bio sam tamo u ratu 1999-te godine, ja sam pilot'.

U sekundi me je takva jeza prošla nakon tog njegovog odgovora da ne znam kako da opišem taj gadan osećaj. Kako su mi prolazile slike porušene Srbije i izginulih ljudi kroz glavu tako su se izlile emocije tuge i jada kao ulje na vatru iz čega je još više plamsao bes, a on je nastavio i dalje da priča...

'Momče! Rat je najgora stvar na svetu. Otvoreno ti kažem, nema dana da se ne setim veličine nepravde prema vašim pilotima od strane prvo vaše države Srbije, a onda i od nas koji smo napadali nemoćne ljude sa vezanim očima. To je bilo naše naređenje koje je svako morao izvršiti, iako su neki od nas teškog srca poletali baš zbog te nepravde.

Vaša država 1999. godine nije imala nijedan ispravan borbeni avion. Ima nas raznih, među svojim kolegama imam onih koji su se mnogo plašili vaših migova bez obzira što su znali da su pokvareni, pa sve do onih koji su toliko drski i bezobrazni da su znali da se hvale kako su ih obarali. Ali i ja i moje kolege znamo da su vaši migovi bili ispravni, redak bi bio taj koji bi se u Ameriku vratio živ"', prenio je Milenko riječi ovog pilota.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije